VH-trions klubb hotas av konkurs

Organisationen Hockeyettan AB har valt att ansöka Boden Hockey i konkurs. Förutom de 1,3 miljoner kronorna i rättegångskostnader krävs Boden Hockey på ett skadestånd på en och halv miljoner kronor.

Hockeyettan har begärt Boden Hockey i konkurs.

Hockeyettan har begärt Boden Hockey i konkurs.

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

Ishockey2021-02-06 11:32

Den 3 februari i år skickade Hockeyettan, via sitt juridiska ombud, in en konkursansökan mot Bodens Hockeyförening vid Luleå tingsrätt.

Boden Hockey är skyldiga Hockeyettan 1,3 miljoner kronor i rättegångskostnader. Anledningen till att Boden nu ansöks i konkurs är att föreningen ännu inte har betalat kostnaderna.

Ronnie Glysing är ordförande i Hockeyettan AB.

– 1,3 miljoner kronor avser rättegångskostnaderna. Det har vi haft en skiljedom på, en exekutiv dom som vi därför har lämnat in för verkställighet hos kronofogden. Kronofogden har gjort utmätningar och bara kunnat utmäta 100 000 kronor och de pengarna har vi inte heller fått ännu, säger Glysing.

– Vi beklagar verkligen att vi måste agera på det här sättet, men vi följer lagar och regler som gäller.

Jan Lindén är juridiskt ombud för Boden Hockey.

– Det är en konsekvens av att hockeyettan har valt att försöka få betalt för rättegångskostnaderna innan målet är slutligen avgjort helt enkelt. Medan Boden Hockey vill att förfarandet ska få prövas slutligt innan man väljer att betala rättegångskostnaderna, säger Lindén.

Hockeyettan lämnar in konkursansökan redan nu eftersom de anser att skiljdomen har vunnit laga kraft.

– Det finns rättsliga möjligheter att göra det men jag tycker det är lite anmärkningsvärt att en ligaorganisation väljer att ge in en ansökan om försättande i konkurs när föreningen inte gör annat än att få saken slutligen prövad innan man betalar, säger Jan Lindén.

Men det stannar inte där. Hockeyettan AB kommer begära ytterligare en och en halv miljon kronor av Boden Hockey – i skadestånd.

Glysing menar att Boden Hockey har åsamkat Hockeyettan ekonomisk skada genom att inte sända matcher enligt avtal och ha egna direktsändningar.

Och det tar inte heller stopp där. Nu säger Ronnie Glysing att Hockeyettan AB kommer kalla till ett extrainsatt årsmöte med alla medlemsföreningar för att fatta beslut i en enda fråga: Frågan om Boden Hockey ska uteslutas från ligaorganisationen.

Även om Boden Hockey skulle uteslutas ur ligaorganisationen är det upp till ishockeyförbundet att bestämma om de fortfarande får spela i serien hockeyettan. Den här säsongen spelar de tre tidigare Vimmerbyspelarna Kristoff Kontos, Sebastian Kauppila och Pontus Johansson i Boden.

Den långa följetongen i tvisten mellan ligaorganisationen  Hockeyettan och Boden Hockey går mot sitt slut. Det står klart sedan Hockeyettan har ansökt om att sätta föreningen i konkurs.
Den långa följetongen i tvisten mellan ligaorganisationen Hockeyettan och Boden Hockey går mot sitt slut. Det står klart sedan Hockeyettan har ansökt om att sätta föreningen i konkurs.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!