Vi fick se ett fräsande derby – trots konstgräset

Det finns en risk för att vi fått se kulturbäraren Rickard Thuresson göra sitt sista framträdande i Vimmerbydressen på Arena Ceos. Han flaggade för det i ett regnigt, bökigt, stökigt derby mot Gullringen.

Är läge att byta konstgräs.

Är läge att byta konstgräs.

Foto: Michael Nordin

Sport2020-09-27 09:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det här med konstgräs är långt ifrån poppis i alla fotbollskretsar. Många gånger är det precis tvärtom. 

Jag förstår det. Vimmerbys konstgräsplan håller inte måttet. Det är slitet, hårt och har spelat ut sin roll för länge sedan. Inte undra på att det gör ont på tappra fotbollskroppar att träna och spela matcher på det underlaget.

I fredags var det än en gång påtagligt att kvaliteten på gräset ställer till det. Det var inte bara regnovädrets fel att det var svårspelat, utan bollen verkade ibland leva sitt alldeles eget studsande liv. Svår att kontrollera, svår att hålla i schack. 

Efter derbydrabbningen riktades kritik mot just konstgräsplanen, från båda lägren. Rickard Thuresson, som spelat hela sitt långa fotbollsliv i Vimmerby IF, gick så långt att blir det inte ett byte av gräset, så är förmodligen karriären över. Annars lämnade han en liten dörr på glänt om en fortsättning. 

Gullringens kapten Alexander Swartz var inte heller nådig: "Man får ont så fort man går ut på planen. Det kan inte vara skoj att spela sina hemmamatcher här. Det är mycket roligare att spela på Gullemon än på den här dåliga konstgräsplanen".

Nog om det. 

Att matchen i sig rent underhållningsmässigt inte nådde några högre höjder gjorde inte så mycket. Vi få som var där fick ändå se ett härligt, osande, fräsande derby. Det var ruffigt, hett och hårt – precis som vi trodde. 

Spelare låg och vred sig i plågor i parti och minut efter alla tuffa dueller, särskilt i den första halvleken. Och snart sagt varenda domslut fick spelarna att gå i taket. Det var simpelt uttryckt, en irriterad stämning. Allt medan regnet tilltog i styrka och som säkerligen bidrog till att sänka humöret. 

1–1 till slut. Ett resultat som både var logiskt och rättvist. Ett resultat som kvaljagande Vimmerby inte alls var tillfreds med. Eftersom lördagens matcher inte heller gick VIF:s väg, så ska nu mycket till för att det ska spelas division tre-fotboll så snart som 2021 på den milt sagt dåliga konstgräsplanen. 

Hvetlanda GIF säkrade i praktiken seriesegern efter 3–3 mot Myresjö, samtidigt som serietvåan Stensjön tog en klar 5–2-vinst mot IFK Tuna. Samma Stensjön måste nu förlora mot Aneby i avslutningen, samtidigt som VIF ska vinna mot Hvetlanda. Annars är det kört med kvalplatsen.