"Vi pratar miljonbelopp i tappade intäkter"

Läget är tufft – och riskerar att bli mycket tuffare. Nu vill Vimmerby Hockey få stöd från kommunen. "Vi vill säkerställa att vi har kvar verksamheten och vill bli hyresbefriade nästkommande sex månader", säger Anders Kostenius, ekonomiansvarig och vice ordförande i klubben.

Vimmerby Hockey vill bli hyresbefriande kommande sex månader.

Vimmerby Hockey vill bli hyresbefriande kommande sex månader.

Foto: Magnus Strömsten

Ishockey2020-10-29 16:20

Som så många andra idrottsföreningar har coronapandemin i allra högsta grad påverkat Vimmerby Hockey. Publikintäkterna är en betydande del på inkomstsidan en normalsäsong. Det vi upplever nu är som ni vet allt annat än just en normalsäsong. 

– Publikbortfallet drabbar oss förstås hårt. Vi har i princip inte haft några intäkter överhuvudtaget, utöver de säsongskortsinnehavare som redan hade köpt årskort till matcherna. På ungdomssidan är det lika med noll på intäktssidan, då vi har stängda matcher och träningar. Vi får inte in någonting på kioskverksamheten, säger Anders Kostenius. 

Han berättar vidare att klubben försöker vrida och vända på varenda sten för att hitta nya sätt att få inkomster till föreningen – vilket är svårt i dessa tider. 

– Vi måste se över allting och hela vår verksamhet. Det är enklare att räkna på kostnaderna, men betydligt svårare på inkomstsidan. Vi vet inte vad vi kommer få för bidrag från staten. Vi förväntar oss att det kommer, men vet inte hur mycket det blir. Utan bidrag därifrån blir det tufft för alla föreningar. 

I en skrivelse till Vimmerby kommun framgår nu att klubben vill bli hyresbefriade i sex månader, från november till april. 

I skrivelsen går bland annat att läsa följande: "En stor kostnad är hyra till Vimmerby Kommun. För att säkerställa föreningens överlevnad så var det en enhällig styrelse som står bakom förfrågan om hyresbefrielse för resterande del av vårt verksamhetsår". 

Vad handlar det om för belopp?

– Det vill jag inte gå in på. 

När hoppas ni få svar från kommunen?

– Så snabbt som möjligt. Fortgår coronapandemin och vi har fortsatta begränsningar i publikbortfall, tappar vi stora intäkter. Vi pratar om miljonbelopp. 

Vimmerby Hockey kan annars blicka tillbaka på ett mycket starkt ekonomiskt verksamhetsår. 

– Det känns självklart skönt att ha det med sig, men samtidigt skulle det kännas jäkligt jobbigt om allt det vi jobbat och kämpat för i flera år med att bygga upp en bra ekonomi, skulle raseras. 

Om bara några dagar, 1 november, höjs maxtaket för publik från 50 till 300 åskådare på matcherna. Det är ett steg i rätt riktning för många hårt pressade föreningar idag. 

– Det är bra att vi kan släppa biljetter även till de som inte har säsongskort. Jag vill betona att biljetterna kommer att säljas via nätet på grund av läget. Det går inte att ställa sig i en kö vid ishallen för att köpa matchbiljetter. Allt det här med coronan och de restriktioner vi måste följa, är en jättehantering som måste skötas, säger Kostenius. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!