Vikarierna om vårdsommaren: "Det har funkat bra"

"I början var det klart att det fanns en oro över hur personalsituationen skulle se ut under sommaren, men vi fick det stabilt."

Chatrine Kumlin,  Josefine Persson och Johanna Dagerus har jobbat hårt med att se till att det alltid finns ordinarie personal att tillgå inom vård- och omsorgsverksamheten.

Chatrine Kumlin, Josefine Persson och Johanna Dagerus har jobbat hårt med att se till att det alltid finns ordinarie personal att tillgå inom vård- och omsorgsverksamheten.

Foto: Martina Gradian

Kisa2020-09-13 22:00

Det berättar Cathrin Kumlin som är bemanningsstrateg inom vård och omsorg. 

– Vi har inte behövt neka någon semester, det känns jätteskönt, säger hon.

Hon berättar att det anställts fler sommarvikarier i år, och att det kom in fler ansökningar till sommarens vikarieannonser än det brukar.

– Det är nog både för att många kände att de ville göra skillnad, och att vissa blivit permitterade och varslade, säger Kumlin.

För vårdbiträdet Emma Berg var det första sommaren inom äldreomsorgen. Hon blev anställd utifrån ”krisannonsen” där Kinda kommun sökte vikarier redan innan sommaren. 

– Det föll på plats ganska snabbt. Det som varit jobbigt är all telefonkontakt, när anhöriga inte vet vem jag är. Det är stor skillnad när man får ett ansikte på personen, säger hon. 

Undersköterskan Fahria Kassem har i sommar jobbat på gruppboendet Sjögatan.

– Det har funkat bra, vi fick utbildning när vi började och det har alltid funnits ordinarie personal att fråga, så det har varit jättebra. Det har inte varit så annorlunda, det svåraste har varit att inte kunna ha ögonkontakt med de man vårdar när man haft visir, berättar hon.

Även Berg uppskattar att ha haft ordinarie personal att rådfråga.

– Jag visste inte vad jag skulle förvänta mig, men det fanns alltid någon att fråga och pärmar att titta i. Man känner att man gör skillnad när man är här, säger Berg. 

Cathrine Kumlin betonar att vikarierna är viktiga.

– Året om. 

Farhia Kassem och Emma Berg har varit vikarier inom vård- och omsorgsverksamheterna i sommar. Båda två är nöjda över att det alltid funnits ordinarie personal att fråga.
Farhia Kassem och Emma Berg har varit vikarier inom vård- och omsorgsverksamheterna i sommar. Båda två är nöjda över att det alltid funnits ordinarie personal att fråga.
Karta: Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!