Vimarskolan söker 14 lärare: "Måste annonsera ut"

26 lediga tjänster inom grundskola, grundsärskola och fritidshem – och mer än hälften finns på Vimarskolan. Skollagen är en anledning till att det just nu söks mycket personal.

Att det är många lediga tjänster utlysta under våren är inget ovanligt enligt Pia Ehrnlund Bengtsson.

Att det är många lediga tjänster utlysta under våren är inget ovanligt enligt Pia Ehrnlund Bengtsson.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2021-04-09 08:00

Trots att ett nytt läsår ännu kan kännas långt borta så är planeringen för det i full gång ute på kommunens skolor. 

– Rektorerna lägger ut sina tjänster vartefter de blir klara med sin tjänstefördelning och det är lite olika. Därför kan det se det ut som att det just nu är mycket på Vimarskolan, säger Pia Ehrnlund Bengtsson, verksamhetschef för grundskola, särskola och elevhälsan.

Tjänstefördelningen kan påverkas av flera olika saker.

– Får man en stor ökning av elever – då kan du behöva fler lärare, du kanske måste göra fler elevgrupper. Gäller det språklärare så hänger det på vad eleverna väljer för språk. Det är svårt att ha en framförhållning i det innan man vet alla förutsättningar, säger hon och fortsätter:

– När det gäller grundsärskolan så är det också avhängigt på hur många elever som blir inskrivna i den skolformen. 

Men varför behövs det 14 nya tjänster till Vimarskolan och sju tjänster till grundsärskolan? Det är här som skollagen spelar in.

– Vi måste söka där vi inte har legitimerade lärare. Vi får enligt skollagen anställa en obehörig lärare i högst ett år, säger Ehrnlund Bengtsson. 

Rektorer kan alltså anställa en obehörig lärare om man inte lyckats hitta en behörig lärare. Men när ett år har gått måste tjänsten utannonseras på nytt. Samma sak gäller på grundsärskolan. 

– Vi har jättemånga duktiga obehöriga lärare som har jobbat många år hos oss. De gör ett fantastiskt jobb som vi inte kan klara oss utan. Men vi är tvungna att annonsera ut tjänsterna.

Att rekrytera behöriga lärare i olika ämnen kan vara en utmaning. Ehrnlund Bengtsson berättar att bland annat behöriga lärare i fritidshem är generellt ett bekymmer att hitta. Till hösten startar en ny utbildning för lärare i fritidshem på Campus Vimmerby, något som hon hoppas ska underlätta rekryteringen i framtiden.

– Vi vill ha legitimerade lärare, kraven ser ut så i Sverige. Vi har att förhålla oss till det på samma sätt som man måste vara utbildad läkare för att få verka som läkare. Lärare är ju ett legitimationsyrke numera. 

Är det svårt att behålla de behöriga lärarna?

– Det är svårt att veta. Vi har jättemånga som har jobbat otroligt länge hos oss. Sen har vi de som kanske bara är ett eller två år, eller att man känner efter ett tag att man vill vidare. Jag kan inte säga att det är generellt så att man flyttar. 

Vimarskolan söker just nu ett flertal nya personer till lediga tjänster.
Vimarskolan söker just nu ett flertal nya personer till lediga tjänster.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!