Vimmerby förbereder sig för massvaccinering

Planeringen av den kommande massvaccineringen mot covid-19 är i full gång i regionen. Förhoppningen är att vaccineringen kan dra i gång redan i januari i Vimmerby kommun.

På bilden håller en laborationstekniker i en behållare som innehåller resultat av covid-19-vaccintestning. Bilden är tagen på ett universitet norr om Bangkok i Thailand i maj i år.

På bilden håller en laborationstekniker i en behållare som innehåller resultat av covid-19-vaccintestning. Bilden är tagen på ett universitet norr om Bangkok i Thailand i maj i år.

Foto: Sakchai Lalit

Vimmerby2020-12-03 17:00

– Vi måste förbereda oss på att intresset för att vaccinera sig kommer att bli stort, säger Mathias Landerdahl, läkemedelschef i Region Kalmar län.

Regionen förbereder sig på olika scenarier. Orsakerna är flera, i dagsläget är det oklart om flera av vaccinerna blir tillgängliga samtidigt. Det går heller inte att säga om tillgången på vaccin blir begränsad till en början eller om tillgången blir stor.

 – Den stora utmaningen är att vi inte vet. Vaccinerna är ännu inte godkända och ute marknaden. Vi vet inte när de kommer och vi vet inte hur många olika vacciner som kommer samtidigt, säger Mathias Landerdahl och fortsätter:

– Dessutom kommer varje individ att behöva ta två doser och då måste man ju få samma sorts vaccin i dos två. Det innebär också en helt annat logistik, jämfört med säsongsinfluensan som bara kräver vaccinering en gång.

Att vaccinera befolkningen mitt under pågående pandemi kräver också noggrann planering.

– Mycket av förberedelserna just nu handlar om hur man ska hantera flödena av personer på ett smittsäkert sätt. Vi måste göra vaccineringen säker, så att vi inte skapar trängsel.

När kan vaccinationerna starta?

– Ytterst preliminärt, men tendensen pekar faktiskt på januari. Det räknar vi med att stå klara för.

Mathias Landerdahl berättar att de första godkännandena av vacciner väntas under december månad.

Hur mycket kommer att levereras?

– Det har vi inga uppgifter om tyvärr. Men vi är angelägna om att vaccinera så många som möjligt så fort som möjligt.

Finns det någon prioriteringsordning? Vilka ska vaccineras först?

– Vi känner igen prioriteringsordningen ganska väl från säsongsinfluensan. Det kommer nog att skilja sig lite grann, men i stora drag, säger han och tillägger att det slutgiltiga beskedet om prioriteringsordning kommer att ges av Folkhälsomyndigheten.

Först och främst kommer primärvården att sköta den kommande vaccineringen, men enligt Mathias Landerdahl finns det även funderingar på att ta hjälp av externa aktörer. 

Går det att säga något om kommande vaccinering i Vimmerby kommun?

– Vi kommer inte att göra någon skillnad över länet och det görs inte heller skillnader på riksplanet.

Han förklarar att det kan hända att ett av vaccinerna kan vara bättre än de andra och om det skulle vara så, så är det inte bra om just det vaccinet enbart distribueras till en landsända.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!