Vimmerby nu och då: Välkommen till Drottninggatan 66

Gömt i en lummig trädgård på Drottninggatan 66 hittar vi det röda huset Blomsterhult. Du kan faktiskt missa det mellan äppelträden om du har riktigt bråttom, men idag kikar vi in.

Husets tidigare yttervägg har fått komma fram när man valde att bygga ut: "Några förstod inte alls men vi tyckte det här var guld", skrattar Katrin Kernell.

Husets tidigare yttervägg har fått komma fram när man valde att bygga ut: "Några förstod inte alls men vi tyckte det här var guld", skrattar Katrin Kernell.

Foto: Johanna Rotebäck

Vimmerby2021-08-03 08:00

Året var 2012 och paret Kernell och Svedberg delade sin tid mellan Vimmerby och Göteborg. Katrin Kernell var mammaledig med första barnet Otis och Patrik Svedberg arbetade både som producent på Astrid Lindgrens Värld och som showartist på Oakleys.

– Då köpte vi det här huset, väldigt impulsivt och på magkänsla. Vi ville bli vuxna och hade en dröm om barn och hus, säger Katrin.

Huset hade haft många spekulanter men ingen hade fastnat, kanske för att husets insida var lite spretig.

– Det var guld för oss. Vårt intresse är att bygga rum, miljöer och förvalta.

Men drömmen blev till en början en mardröm då det inte alltid är så lätt att komma in i en liten stad som Vimmerby.

– Jag minns att jag satt och grät på golvet bland alla flyttkartonger i köket och tänkte: "Vad har vi gjort?". Men då kom vår dåvarande granne Märta förbi med en julgrupp, hon var nedflyttad från Stockholm sedan många år och det var som en krok in i hur det skulle kunna bli, att jag kunde känna mig lika hemma i Vimmerby som hon, berättar Katrin.

Sedan familjen flyttade in har renoveringen aldrig slutat men paret har hela tiden känt att de vill lika mycket och samma saker med huset.

– Huset var omgjort och långt ifrån det som huset ville vara från början. Allt som var omgjort var det som hade varit det allra finaste just då, och vi gillade att någon brytt sig om huset, men vi kände att vi ville göra som huset var innan.

Att man ville gå tillbaka till husets rötter har sin förklaring i lokala anknytningar.

– Vi är i Småland, Astrids barndomskrokar. Vi försöker förhöja den känslan.

Omfattande renoveringar och tillbyggnader har avlöst varandra och vid ett tillfälle levde hela familjen i princip i enbart ett rum – där de både åt, lekte och umgicks.

– Barnen saknar tiden när de levde i ett rum. Men det är lite fint att det vi minns som den slitigaste tiden minns de som den mysigaste.

Något som har varit viktigt för familjen är möjligheten för nära och kära att komma och hälsa på eftersom de flyttat ifrån sin hemstad Göteborg.

– Anledningen till att vi byggde ut var att vi ville bygga mer plats och ge mer kärlek till huset, det var det eller flytta.

Idag arbetar både Katrin och Patrik på Astrid Lindgrens Värld och de är just nu inne i den mest intensiva perioden på året men när de klockar ut för dagen stannar jobbet där.

– Vi har länge haft som regel att inte prata jobb hemma. Huset har varit vår hobby, vila och gemensamma intresse, berättar Katrin.

Historiskt sett finns inte så mycket bevarat om huset i de öppna arkiven men familjen har fått historier berättade för sig från personer med släktskap till huset.

– När det här huset byggdes var det bara det här och Näs som fanns här i närheten.

Gården ska ha hetat Blomsterhult från början något som också bekräftas av en karta från stadsarkivet.

– Det ska ha varit ett väldigt olycksdrabbat hus. Nån person som ska ha bott här drunknade i en sjö, någon ska ha brunnit inne och vid något tillfälle ska det ha bott ett olyckligt par här på varsin våning. Men vi har aldrig känt av någon tung energi här, säger Katrin.

Att huset skulle ha en dyster historia är något som Vimmerby Tidning faktiskt kan bekräfta. För år 1872 ska det ha bott en piga vid namn Matilda Carolina Nilsdotter i torpet Blomsterhult i Vimmerby och hon ströp tragiskt nog sitt nyfödda barn med ett strumpeband. 

En gammal bild på huset fick nästan paret Kernell Svedberg att kasta om planerna helt. Men de lyckades hitta en bra medelväg och istället fick ett gammalt vindsfönster nytt liv.
En gammal bild på huset fick nästan paret Kernell Svedberg att kasta om planerna helt. Men de lyckades hitta en bra medelväg och istället fick ett gammalt vindsfönster nytt liv.
Drottninggatan 66

Här bor: Mamma Katrin, pappa Patrik, storebror Otis och lillasyster Charlie.

Bästa som gjorts med huset: Få till en helhet. Vi tyckte om att huset var gammalt och att någon innan hade brytt sig om att göra huset fint. Man blir varm i hjärtat.

Största förändringen: Att göra allt enhetligt och med anknytning till när huset byggdes.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!