Vimmerbykillen ledde Europa mot USA

Vimmerbykillen Jesper Svensson är en av världens bästa bowlare. När Europa-laget mötte USA i en tuff prestigekamp, var Svensson Europas ledande spelare. "Jag är inte nöjd", säger han till Sporten på väg hem efter förlusten med 23-18.

Vimmerbykillen Jesper Svensson representerade Europa för femte gången när de mötte USA i Weber Cup.

Vimmerbykillen Jesper Svensson representerade Europa för femte gången när de mötte USA i Weber Cup.

Foto: PBA

Bowling2020-10-22 13:00

Weber Cup är bowlingens motsvarighet till golfens kanske mer kända Ryder Cup. Tidigare i veckan möttes Europa och USA i mäktiga Ricoh Arena i Coventry, England. Återigen tog Jesper Svensson en plats i det fem man starka laget från Europa, där även dansken Thomas Larsen, finske Osku Palmermaa och engelsmännen Stuart Williams och Dominic Barrett ingick. Inte helt överraskande var det 25-åringen från Vimmerby som lyste starkast i Europa-teamet, inte minst då de två första speldagarna. 

Nu räckte det inte till ändå...

– Jag är ju av uppfattningen att jag kan inte vara nöjd med en förlust. Jag gjorde vad jag kunde och det gick bra för mig personligen men nöjd, nej. 

Avgörande blev den svaga starten på matchen, där Europa hamnade i stort underläge första dagen. Det stora underläget med 3–10 satte tonen för hela Weber Cup. 

Jesper Svensson berättar vidare att det var femte gången som han representerade Europa i mästarmötet mot USA. 

– Jag var med och vann de två första åren, nu har vi tyvärr tre raka förluster. 

USA tog alltså kommandot direkt och rivstartade, där Europa hamnade i underläge med 3–10. Jesper Svensson var delaktig i samtliga tre triumfer för Europa, två i singel och en i dubbel.

Svensson fick också äran att utses till "Fans choice", där han röstades fram av följare på nätet som Europas representant i singelmatchen mot Kyle Troup, som utsågs till USA:s spelare. 

– Att möta Kyle är alltid kul. Det blir alltid mycket prestige men hans record mot mig är dåligt och han vet om det. Därför är det skönt att nöta in det lite extra, sa Jesper Svensson glatt till swebowl.se efter att ha vunnit en tät match med 256 poäng mot 246. 

Andra dagen blev jämnare – och Jesper fortsatte att imponera. Han vann tre av sina fyra matcher, där han även den här dagen utsågs till "Fans choice", nu i dubbeln med Osku Palmermaa. Duon vann och noterade höga 279 poäng. 
Att hämta in underläget 9–16 blev som väntat alldeles för svårt för Europa, under gårdagen (onsdag). Trots ett tappert försök blev USA mästare igen och vann totalt med siffrorna 23–18. 

Jesper Svensson spelade totalt 15 matcher och vann nio av dem, inräknat både singel och dubbel. Noterbart är att i de här 15 framträdandena hade han 233 poäng (!) som lägst i en serie. 

Vad händer för din del den närmaste tiden?

– Nu blir det resa hem idag (torsdag), sedan har jag match i elitserien på söndag. Tävlingsmässigt blir det nog relativt lugnt. Många tävlingar är inställda på grund av covid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!