Vindkraftsindustrin hot mot kommunens utveckling

Hultsfreds kommunpolitiker har att ta ställning till en omfattande etablering av vindkraftsindustrier i nio olika områden. Närmast ska en vindkraftsanläggning om tolv 270 meter höga kraftverk strax söder om Virserum behandlas av kommunfullmäktige.

Den här synen tror inte debattören att de som valt ett naturnära boende vill ha inpå sig.

Den här synen tror inte debattören att de som valt ett naturnära boende vill ha inpå sig.

Foto: Caroline Petersson

Debatt2021-09-26 08:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dessa verk har en bas på storlek av en hockeyrink och kommer att kunna ses på 6,5 mils avstånd. Jag menar att dessa vindkraftsindustrier är ett hot mot kommunens utvecklingspotential och de som bor i kommunen.

Hultsfreds kommun har liksom de flesta glesbygdskommuner fått se hur industrier lagts ned och jobben och därmed invånare flyttat till större städer. Avfolkning har medfört en utarmning av många mindre kommuner. Drömmen om nya industrier finns men blir sällan verklighet. De industrietableringar som uppmuntras av centralmakten med bidrag handlar främst om vindkraftsindustri, som varken ger varaktig sysselsättning eller gynnar lokalt näringsliv.

Till skillnad från många andra kommuner har Hultsfreds kommun ett gynnsamt utgångsläge. De gamla industrijobben har ersatts med jobb som direkt eller indirekt kommer från vår miljö. Besöksnäringen är växande och gynnar handel och service. Priserna på fritidshus har stigit markant och de bebos nu oavhängigt av säsong. Bara runt lilla Virserumssjön finns det mer än etthundra fritidshus. Även om ”stugfolket” inte är skrivna i kommunen, så efterfrågar de varor och hantverksservice. Och fler och fler fritidshus blir till helårsboende. Det är goda tider för handlare, byggare, elektriker, målare, rörmokare, grävmaskinister och så vidare. Dessa jobb kan försvinna om vindbruksplanen realiseras.

Vi ser idag en trend med utflyttning från storstäder till lugnare miljöer. Det ger fler flyttlass till kommunens orter. Antalet barn i skolan i Virserum har fördubblats sedan starten 2010 tack vare inflyttning och att ungdomar stannar kvar i jobb här eller på pendlingsavstånd. De nya som kommer hit söker ett naturnära boende i en attraktiv miljö och pendlar gärna till jobbet för det privilegiet. Då har en obruten horisont och en obruten skogskam ett enormt estetiskt värde. De som tänkt sig köpa en tomt och bygga i Herrstorpet vill kunna njuta av Hulingens närhet, men vill nog inte ha uppemot trehundra meter höga vindkraftsindustrier som granne.

I Kina med flera länder byggs det kolkraftverk på löpande band. För att kompensera detta vill krafter bland kommunens politiker genomföra en omfattande miljöförstöring hos oss. Detta för att gå nuvarande regering till mötes. De få som gynnas här är en handfull skogsägare som får ”trissvinsten” med arbetsfri inkomst i tjugofem år. På bekostnad av förlorade arbetstillfällen i kommunen.

Hultsfreds framtid finns i en attraktiv boendemiljö där människor kan leva i samklang med en nära och oförstörd natur. Det är vår främsta tillgång och vi ska slå vakt om den.