Konsthallen får 259 000 kronor i kulturstöd

Virserums Konsthall finns med bland de åtta kulturorganisationer i länet som får statligt kulturstöd. För konsthallens del betyder det ett bidrag på 259 000 kronor.

"Vi är tacksamma för bidraget, det ger oss möjlighet att få ihop siffrorna i år" säger konsthallschefen Andreas Brändström, som räknar med att man tappat 70 procent av besökarna under pandemin.

"Vi är tacksamma för bidraget, det ger oss möjlighet att få ihop siffrorna i år" säger konsthallschefen Andreas Brändström, som räknar med att man tappat 70 procent av besökarna under pandemin.

Foto: Privat

Virserum2021-06-17 14:30

Det rör sig om en tillfällig statlig förstärkning som kommit till med anledning av pandemin och dess effekter på kulturlivet. 

Det betyder att kulturinrättningarna inte ska behöva vänta på pengarna till hösten. Totalt är det 3,7 miljoner kronor som fördelats av regionala utvecklingsnämndens presidium.

– Vi är väldigt tacksamma för bidraget, säger konsthallschefen Andreas Brändström, det gör att vi kan andas ut och få ihop siffrorna i år.

Han räknar med att konsthallen tappat cirka 70 procent av besökarna så här långt i år, och håller tummarna för att det ska ta fart nu, när sommaren sätter in på allvar.

En del av bidraget kommer att användas för att täcka de förlorade intäkterna, färre besökare betyder ju färre betalda entréavgifter. Men en stor del kommer också att gå till att förbättra Coronasäkerheten i Konsthallen, berättar Brändström.

– Vi ska bland annat bygga en markis över vår uteplats så att cafégästerna kan sitta ute även om det regnar. En paviljong för barnverksamheten ska också byggas, säger han. 

Dessa organisationer får del av stödet: Kalmar läns museum 1 671 000 kronor. Kalmar läns musikstiftelse 650 000 kronor. Byteatern Kalmar länsteater 476 000 kronor. Kalmar konstmuseum 383 000 kronor. Virserums konsthall 259 000 kronor. Kalmar läns hemslöjdsförening 162 000 kronor. The Glass Factory 86 000 kronor. Filmregion sydost 35 000 kronor. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!