Inken tar plats i Vetlandas elitserielag i speedway

Inken Pöker i elitserien i speedway? Det är inte alls omöjligt att det blir så för den unga Virserumstjejen Inken Pöker nästa år. Hon har nämligen presenterats i Vetlandas trupp. "Jag hade inte väntat mig det här", säger hon.

Inken Pöker från Virserum har tagit plats i Vetlanda Speedways elitserietrupp till 2022.

Inken Pöker från Virserum har tagit plats i Vetlanda Speedways elitserietrupp till 2022.

Foto: Vetlanda Speedway/Privat

Speedway2021-11-29 19:00

En skräll? Jovisst. 15-åringen från Virserum kan skriva historia som den första kvinnliga åkaren i Bauhausligan någonsin. 

– Hon har tagit plats i truppen och vill visa att det finns tjejer i speedwaysporten och som vill satsa hårt. Inken går in för det här till 110 procent och för oss som klubb tycker vi att det här är viktigt, säger Vetlandas nye lagledare Rikard Kling. 

Trots sin ringa ålder, Inken går i nionde klass, har hon kört speedway i ganska många år redan. 

– Jag började när jag var fem-sex år. Jag och brorsan (Jörn) började nog samtidigt. 

Vad var det som lockade med speedway?

– Vi i familjen var och tittade på en elitseriematch i Målilla. I samband med den hade ungdomarna uppvisning. Jag tyckte att det såg roligt ut och ville också testa. Jag tjatade och tjatade på min mamma (Astrid) och till slut fick jag testa. 

När Sporten pratar med mamma Astrid säger hon att motorintresset alltid varit stort i familjen och att hon känner stolthet att dottern Inken nu tagit plats i Vetlanda Speedways trupp för 2022.

Steget från matcher i ungdomslag till elitserien är förstås gigantiskt. Inken Pöker hoppas på att hon får möjlighet att köra i högstaligan redan nästa säsong.

– Ett mål jag hade var att jag skulle ta plats i elitserien (Bauhausligan) inom tre till fem år. Nu gör jag det redan nästa år. Jag kommer framför allt att få köra i vårt lag i division ett, men går det bra där så finns säkert chansen att jag får köra någon match i högsta serien.

Vad har du mött för reaktioner sedan det kom ut att du tar plats i Vetlandatruppen?

– Bara positivt. Jag fått bra respons från omgivningen och även från lärare och elever på skolan. 

Inken Pöker berättar att drömmen någon gång i framtiden är att kunna livnära sig på sporten och också att få köra GP. 

Har du någon förebild bland förarna?

– Ja, jag gillar Zmarzlik (Bartosz) och Laguta (Artem). Bland svenskarna tycker jag att Victor Palovaara kör bra. Jag hjälpte också honom att meka i depån den här säsongen. 

Rikard Kling, som närmast kommer från Dackarna, säger så här om Vetlandas trupp:

– Vi ser kommande säsong som något av en nystart i klubben. Det gäller att försöka få ihop ett lag med många hungriga förare, som vill något med sin speedway. Vi har inte presenterat så många förare hittills, men känner ingen panik. Inom kort är tanken att vi ska gå ut med ytterligare två klara förare i truppen. Det innebär att det bara är två till som ska in. 

Hittills är Pawel Przedpelski, Tomasz Gapinski, Filip Hjelmland och Sergey Logachev de förare med ingångsnitt över 0,500 poäng som är klara för klubben. De tre förstnämnda är sedan tidigare etablerade. Sergey Logachev är det däremot inte alla som känner till. 

– En intressant förare från Ryssland. Jag har hört mycket gott om honom från mina polska kontakter. För oss tror jag det är viktigt att utnyttja fördelen av vår hemmabana. Den är speciell, menar Kling.

Ni har tappat flera tongivande förare. Hur ser du på tappet av världsstjärnan Bartosz Zmarzlik?

– Klart man vill ha en sån skicklig förare när det drar ihop sig i det 15:e heatet. Samtidigt tar han stor plats i truppen med sitt höga snitt. Så på så sätt är Wozniak (Szymon) och Kubera (Dominik) lika tuffa tapp kan jag tycka.

Premiär Bauhausligan 2022

Här är premiäromgången för högsta ligan i speedway nästa säsong. 

3 maj: Lejonen-Rospiggarna, Vetlanda-Västervik, Piraterna-Dackarna, Indianerna-Masarna.

5 maj: Smederna kör sin första match mot Rospiggarna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!