Vitrysk oppositionspolitiker bortförd

Den vitryske oppositionspolitikern Mikola Statkevitj har gripits, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Den vitryske oppositionsledaren Mikola Statkevitj håller ett tal vid en manifestation i huvudstaden Minsk den 14 maj.

Den vitryske oppositionsledaren Mikola Statkevitj håller ett tal vid en manifestation i huvudstaden Minsk den 14 maj.

Foto: Sergei Grits/AP/TT

Politik2020-06-01 04:25

Han fördes bort av civilklädda personer på söndagseftermiddagen, berättar hans hustru för människorättscentret Vesna, enligt Interfax. Hon har anmält sin make som kidnappad.

Om knappt tre månader är det presidentval i Vitryssland och Statkevitj har försökt ställa upp som kandidat mot den långvarige presidenten Alexandr Lukasjenko, vars auktoritära regim kontrollerar landet.

Statkevitj leder landets socialdemokratiska parti och ställde upp i presidentvalet 2010, men förlorade mot den sittande Lukasjenko. Efteråt bröt stora demonstrationer ut mot valresultatet och över 600 oppositionsanhängare greps, däribland Statkevitj.

Han dömdes i maj 2011 till sex års fängelse för att ha organiserat upplopp, men släpptes 2015 av Lukasjenko med villkoret att domen skulle kvarstå i ytterligare åtta år.

Statkevitj har sedan dess anordnat protester vid enstaka tillfällen och har haft siktet inställt på presidentvalet den 9 augusti. Hans ansökan om att ställa upp som kandidat har dock avslagits, med hänvisning till domen mot honom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om