Vittnen: Lärare och elev tog skydd i inglasat rum

På onsdagen anhölls en elev på Västerviks gymnasium, misstänkt för mordförsök. Med hjälp av flera vittnesmål och filmer har vi skapat oss en bild av vad som hände.

Kammaråklagare Magnus Argus vill inte berätta någonting om vad som sagts under förhören som hållits under onsdagskvällen och torsdagen.

Kammaråklagare Magnus Argus vill inte berätta någonting om vad som sagts under förhören som hållits under onsdagskvällen och torsdagen.

Foto: Ellinor Ljung

Västervik2021-04-22 21:00

Enligt uppgift så började allt med att eleven, som betedde sig hotfullt, var utelåst, eller i alla fall uttryckte att han var utelåst från skolan (att elevens passerkort skulle vara spärrat dementerar dock gymnasiechef Jörgen Jonsson). Eleven ska därefter ha gått hem för att hämta en kniv och kommit tillbaka för att bryta sig in. Han valde då en dörr som vetter in mot skolgården, från Östersjövägen.

På flera filmer syns hur en kille efter flera försök sparkar upp dörren till A-huset, och går in. Bakom står ett antal personer, som tittar och filmar. Strax efteråt går de också in i skolan.

Man ser att personen, som sparkar upp dörren för att sedan gå in i skolan, har ett avlångt föremål i ena handen. Enligt uppgifter var detta en kniv, och att just en kniv förekommit har bekräftats av skolchef Magnus Bengtsson. 

Ett vittne uppger vidare att eleven hotar omgivningen med kniven. Han säger att han ska döda en elev som han är osams med.

– Han var ute efter att skada någon, med tanke på att han gick och letade efter en viss person, säger en elev på skolan.

I en annan video hörs och syns tumult när flera elever befinner sig vid vad som ser ut som en ingång till skolan. En kille syns knuffa en annan. Någon skriker "fattar du?".

– Två lärare låser in sig med eleven som hotas. Men rummet består av glasdörrar och fönster, och han försöker slå sönder dessa och ta sig in. Han skriker hotfulla hemska ord åt lärare och andra, berättar ett vittne.

– Till slut, innan han tar sig in till den instängda eleven, kommer polisen med dragna vapen och eleven ger upp och lägger sig ner. Situationen var hotfull.

Händelsen på gymnasiet lämnade flera personer illa berörda.

– Jag förstod inte riktigt vad det var som hände, utan jag var mest i chock. Många mår väldigt dåligt efter det som hänt. Det var ju väldigt, väldigt chockande. Jag förstår inte varför han skulle komma hit, säger en elev på onsdagen och fortsätter:

– Jag ringde mamma med en gång, och frågade ifall hon kunde komma och hämta upp mig. Jag var jätterädd att någonting skulle ske. Man visste ju inte från början att han bara var ute efter en person, utan man trodde att han var där för att ... jamen för att ställa till det. Nu känns det ändå ganska skönt, men det är fortfarande chockartat.

Karta: Västerviks gymnasium
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!