Ytterbackens nya roll: jordgubbsodlare

Vi kĂ€nner till honom som ytterback i VĂ€sterviks FF. Nu vill Olsjan Xhafa starta en ny karriĂ€r – som jordgubbsodlare.

Olsjan Xhafa ska slÄss om en plats i VFF:s startelva och parallellt förbereda sin jordgubbsodling.

Olsjan Xhafa ska slÄss om en plats i VFF:s startelva och parallellt förbereda sin jordgubbsodling.

Foto: Jonathan Åhman

Fotboll2020-05-30 09:16

Att det blir just jordgubbar Àr ingen slump. Xhafas familj har en lÄng historia inom branschen.

– Vi har hĂ„llit pĂ„ med jordgubbar i Grekland i 23 Ă„r och har velat göra det i Sverige. Nu ska vi Ă€ntligen sĂ€tta igĂ„ng, sĂ€ger Xhafa.

Processen Àr igÄng och han har lyckats hyra mark i PiperskÀrr. 2020 kommer att anvÀndas till förberedelser och kontaktskapande för att vara i full gÄng till nÀsta Är.

– De jordgubbar jag ska odla finns inte i Sverige. De Ă€r mycket större och sötare. Vi kommer att anvĂ€nda vĂ€xthus och bestĂ€lla frön frĂ„n Spanien. Det Ă„terstĂ„r en del jobb men jag hoppas kunna plantera i mars och vara igĂ„ng ordentligt till första maj nĂ€sta Ă„r.

Sedan tre Är Àr Xhafa företagare och driver ett bemanningsföretag som nu alltsÄ utvecklas. Annars spelar han bland annat fotboll i VFF. Han och lagkamraterna skulle vid den hÀr tiden vara en bit in i division 3-sÀsongen men den sattes som bekant pÄ paus. Man hoppas pÄ positiva besked frÄn SmÄlands Fotbollförbund i nÀsta vecka efter att FolkhÀlsomyndigheten gett elitfotbollen grönt ljus pÄ fredagen.

– Motivationen har gĂ„tt ner ju lĂ€ngre vi har varit utan tĂ€vlingsmatcher. Det blir inte samma sak, sĂ€ger han.

– Vi hoppas verkligen att det drar igĂ„ng sĂ„ vi fĂ„r spela om poĂ€ng.

Under tiden har VFF mestadels trÀnat pÄ Karstorp. Det Àr Xhafa besviken pÄ.

– Vi blev lovade av kommunen att fĂ„ trĂ€na pĂ„ C-planen vid Bökensved och en gĂ„ng i veckan pĂ„ A-planen. Det har inte blivit sĂ„, jag hade hoppats att kommunen skulle satsa mer pĂ„ oss nu nĂ€r vi Ă€r i division 3.

Det startdatum som gÀller för VFF:s serie Àr i skrivande stund 14 juni.

– FĂ„r vi beskedet att det ligger fast tror jag vi kommer att bli vĂ€ldigt fokuserade. Jag tror att vi har en bra chans i serien.

Hur bra chans?

– Topp tre-fyra borde vi sikta pĂ„. Favoriter Ă€r Sleipner, de har mĂ„nga bra spelare som varit högre upp och de har satsat hĂ„rt.

Ett av hela seriens mest profilerade nyförvÀrv Àr VFF:s Sonny Karlsson. Xhafa fungerade som en lÀnk och var viktig i VFF:s jobb att landa honom.

– Jag kĂ€nner honom sedan tidigare. Han kommer att hjĂ€lpa oss jĂ€ttemycket med sin rutin, sin förmĂ„ga att suga in bollen och vara vass i straffomrĂ„det.

I backlinjen har Jonathan FĂ€lt Öhr kommit in och Xhafa hamnar i en konkurrenssituation pĂ„ högerbackplatsen med Tobias Palm.

– Vi Ă€r olika spelartyper som passar olika matcher, tror jag. Jag kommer slita hĂ„rt för att spela sĂ„ mycket som möjligt.

Ytterbacken in action under förra sÀsongen.
Ytterbacken in action under förra sÀsongen.
Karta: Bökensved
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!