– Vi behövs!
Anders Stjärne, ordförande i Asby Alpina tycker att det ideella föreningslivet är viktigt. Han står i högt och frodigt gräs, mitt i den branta backen som vintertid fylls av entusiastiska skidåkare. Nu lyser den hypnotiskt grönt.
– Vanliga människor har inte råd att dra iväg hur som helst. Merparten av oss har inte råd att lägga tiotusentals kronor på att åka till fjällen eller Österrike, fortsätter han.
Möjligheten att hemestra i närområdet är därför av största vikt. Det sätter orten på kartan och får bygden att blomstra, i alla fall lite grann.
Att driva anläggningen är inget som görs med ena lilla fingret. Föreningsaktiva får lägga ner mycket energi på att hålla igång det populära utflyktsmålet. Maskinerna som tillverkar snön kräver också sitt. Fast här består energikällan av ett annat bränsle. Diesel.
För att snömaskinerna ska kunna köras krävs 800 ampere.
I nuläget kan man kan man komma upp i 250.
– Det räcker inte när man kör snökanoner, utan då måste man ha 800.
För att komma upp till den nivån får Asby alpina tillverka sin egen el genom att använda sig av en jättestor generator. Den Star Wars-liknande apparaten går på 1 200 hästkrater och drivs av diesel. Inte särskilt hållbart, vare sig ur ekonomiskt eller ekologiskt perspektiv.
Den tar nästan 2 000 liter diesel per dygn. På det kan en dieselbil köra runt 3 000 mil.
– Det är inte vettigt att göra som vi gör. Det är som att stå med fem lastbilar som dunkar och spyr ut luft hela tiden.
Att spruta snö tar ungefär en vecka, något som kan behöva göras ett antal gånger under en vintersäsong. Då går dieselgeneratorn dygnet runt. Det innebär att den arbetar 24 timmar om dygnet i sju dagar.
– Det är bara att multiplicera så inser man att det inte är hållbart. Varken klimatmässigt eller annat.
Tankarna på en ny, och mer hållbar, transformator började gro för fem år sedan.
I takt med att energipriserna har stigit har det blivit än mer angeläget. För en ideell förening som Asby Alpina är en ny transformator en dyr historia. Med installationskostnader hamnar prislappen på 1,4 miljoner.
För att möjliggöra detta har föreningen sökt bidrag, bland annat från Kinda-Ydre Sparbanks utvecklingsfond – Idéfonden – varifrån man tilldelades 150 000 kronor.
Den 1 juli 2024 ska den nya transformatorn vara klar.