"Det är likt - särskilt profilen"

Karin Nyman har ett perspektiv på Astridstatyn, som ingen annan. Det här är inte bara Vimmerbys och världens Astrid. Det är hennes mamma Astrid. - Det blev ju likt, särskilt ur vissa vinklar.

Karin Nyman tycker om statyn med mamma Astrid Lindgren vid skrivmaskinen. Foto:Rebecca Forsgren Malmström

Karin Nyman tycker om statyn med mamma Astrid Lindgren vid skrivmaskinen. Foto:Rebecca Forsgren Malmström

Foto:

Astrid 100 år2007-06-07 14:32

Det fanns en tid när diskussionens vågor gick höga om hur Vimmerby bäst skulle minnas Astrid. Med ett mera abstrakt konstverk som gav en bild av hennes väsen och författarskap - eller en porträttlik staty, lätt att känna igen?
I dag har Vimmerby bådadera.
Karin Nyman har följt arbetet från början - idag inviger hon dessutom "Källa Astrid" på Näs klockan 13.00. Och igår fanns hon på plats på torget när Marie-Louise Ekmans staty invigdes.
Karin Nyman verkar vara tillfreds med båda minnesbilderna.
- Jag blev tidigt tillfrågad om vad jag tyckte var bäst och sa då att vi helst inte ville ha en porträttlik staty eftersom vi såg svårigheterna i att göra det bra. Men när vi sedan förstod hur sorgligt Vimmerby tyckte det var om det inte blev någon sådan staty, tyckte vi självklart att det skulle bli också en sådan. Och nu har det ju blivit en, dessutom en som är lik, särskilt ur vissa vinklar.
Karin Nyman tycker om statyn. Hon tycker om att den är placerad lite åt sidan, så att man liksom händelsevis råkar se den, när man går förbi.
Första intrycket var positivt.
- Jag tyckte om att se den från sidan, se helheten och den lilla välbekanta människan där inne i rummet. Dessutom finns det ett tydligt livsinnehåll i den.
Det är Karin Nymans kropp som använts som modell. Nog börjar hon bli allt mer lik sin mamma, kan tyckas.
- Nja, jag är nog grövre i profilen...
Vad Astrid själv skulle ha tyckt om verket vågar hon inte uttala sig om.
- Men nog tror jag hon hade tyckt att det var trevligt att hon just skulle sitta här vid sin skrivmaskin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om