Du har rätta knycken, Malin

En lista på de 33 scener svenska folket älskar mest i Saltkråkan. Och uppmaningen "vi ska ha med så många som möjligt och försök hitta den röda tråden". Det var projektledare Johan Gilles uppdrag. Igår invigdes så äntligen Vi på Saltkråkan.

En Saltkråkanscen som nog många av oss minns väl. Här har Melker Melkerson tänkt sig att leda in vatten till köket. Ni vet ju hur det går...

En Saltkråkanscen som nog många av oss minns väl. Här har Melker Melkerson tänkt sig att leda in vatten till köket. Ni vet ju hur det går...

Foto:

Astrid 100 år2007-06-08 06:07

Johan Gille, som varit skådespelare, regissör och teateransvarig i Astrid Lindgrens Värld har under ett år jobbat som projektledare för arbetet med nya miljön Vi på Saltkråkan.
Han fick alltså 33 önskemiljöer, som kokats ner från de 7 000 förslag som mejlats in från svenska folket.
Och så den där uppmaningen, från chefen, Mikael Ahlerup, vd i Astrid Lindgrens Värld.
- Jag läste Saltkråkan från pärm till pärm och då slog det mig att när man gjorde om tv-serien och film till bok, så använde man Malins dagboksanteckningar.
Där hittade Johan Gille den röda tråden. När han och Mikael Ahlerup också kläckte idén att låta Malin, Louise Edlind Friberg, ta del i projektet och hon till deras stora glädje tackade ja var tråden inte bara röd, utan illröd.
Igår fick Louise Edlind Friberg, som är guidande berättaröst under resan genom nitton scener i Saltkråkan, klippa bandet.
- Jag tycker det är härligt att få återuppleva de här miljöerna och det är med stolthet jag konstaterar att Saltkråkan nu kommit in i Astrids finrum, det heligaste - nämligen Småland och nära hennes älskade Näs.
Louise Edlind Friberg, som kom att bli så god vän med Astrid att hon idag kan säga att hon blev den vuxne, efter hennes föräldrar, som kommit att betyda mest för henne tror att Astrid hittat inspiration till Saltkråkan på Furusund.
- Det är ingen tvekan om att Småland har den största platsen i hennes hjärta, men ett hörn av hjärtat gav också plats för Stockholms skärgård. Jag tror nog att hon hittat familjen Melkerson när hon sett alla familjer som passerat hennes Furusund på väg ut till sommarnöje.
Satsningen på Saltkråkan, på drygt 20 miljoner kronor, är den största i Astrid Lindgrens Värld.
- Vi gör det här under det viktiga jubileumsåret och det kändes för oss självklart att ta in Saltkråkan, som varit så efterfrågat av så många. Samtidigt ger vi tillsammans med satsningen på Astrid Lindgrens Näs en förstärkning av Vimmerby som besöksmål under andra delar av året än under sommaren, säger vd Mikael Ahlerup.

Louise Edlind Friberg klippte bandet och förklarade Saltkråkan invigd.
Louise Edlind Friberg klippte bandet och förklarade Saltkråkan invigd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om