"Ett vettigt sätt att göra något av kändisskapet"

- Jag kränger gärna den här organisationen och den här idén till folk. Det är det det handlar om. Martin Stenmarck sticker inte under stol med vad hans roll som ambassadör för SOS-Barnbyar går ut på.

Kvällens huvudartist i ALV och i TV4 är Martin Stenmarck som är ambassadör för SOS-Barnbyar. Något han ser som ett vettigt sätt att använda sitt kändisskap till något bra. Här är han på Childhood-galan i Stockholm i söndags. Foto: Scanpix

Kvällens huvudartist i ALV och i TV4 är Martin Stenmarck som är ambassadör för SOS-Barnbyar. Något han ser som ett vettigt sätt att använda sitt kändisskap till något bra. Här är han på Childhood-galan i Stockholm i söndags. Foto: Scanpix

Foto:

Astrid 100 år2007-06-08 08:20

- Det är ett vettigt sätt att använda kändisskapet på, tycker han.
Martin Stenmarck är huvudartist på kvällens stora direktsända insamlingsgala till förmån för SOS Astrid Lindgrens barnby.
Han har hunnit bli 35 år och har jobbat på Wallmans Salonger, turnerat med Robert Wells rapshody in rock i flera år, han har haft framträdande roller i musikaler som Jesus Christ Superstar och Westside Story. Och han har vunnit den svenska melodifestivalen. Men sin storslagna Las Vegas-show representerade han Sverige i Kiev 2005. Han kom på 19:e plats. Förra året kom hiten "7 milakliv" och senare under hösten albumet "9 sanningar och en lögn". På den plattan hittar vi också hans senaste singel "Hand i hand".
Någon största ögonblick som artist har han svårt att pricka in.
- Det största vet jag inte, men det konstigaste var när jag var i kina och som ende västerländske artist skulle uppträda på deras typ Oscarsgala och någon sa att det var 720 miljoner tevetittare...! Det lät overkligt.
Men hans engagemang för SOS Barnbyar är inget nu påkommet.
- Nej, det är ungefär fem år sedan jag blev ambassadör för SOS-Barnbyar, säger han.
Kändisskapet innebär förstås att det blir en och annan förfrågan om att vara med i olika välgörenhetskampanjer. Så sent som i söndags var han med i Childhood-galan på Gröna Lund i Stockholm.
- Ja, det kommer många förfrågningar, och det går bara inte att säga ja till allt. Men jag valde att ställa upp för SOS Barnbyar för att jag gillar tanken som organisationen arbetar med. Familjen betyder mycket för mig, och här jobbar man för att skapa nya familjer åt barn som behöver det. Det ställer jag gärna upp och kränger, säger han.
- Att det sedan blev två barn-galor så här nära varandra är en ren tillfällighet.
Har du någon speciell relation till Astrid Lindren?
- Nej, inte mer än att jag är uppvuxen med alla hennes figurer och jag är en sån där som älskat sagor och att drömma mig bort med berättelserna om Mio, eller Ronja eller Pipppi.
- Och Astrid har en sammanblandning av vasst, finurligt, glädjande och lite läskigt, hon spelar på alla sidor och det är dör det alltid håller, säger Martin Stenmarck.
Jodå han kommer att sjunga Astrid Lindgren-sånger i kväll.
- Ja, det blir lite blandat. Jag ska göra något av mina nya grejer och sen ska vi göra ett medley med Astrid Lindgren figurer och sånger så kan man plocka sin favorit där. Det ska bli en himla kul show, säger han.
Men om Vimmerbyborna får några extra nummer som tevetittarna går miste om vet han inte.
- Jag har lite för dålig information om programmet. Men jag gör gärna några låtar när kamerorna har stängts av också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om