Hela världens Astrid Lindgren

I Håkan Kvists utställning "Hela världens Astrid" blir reaktionerna understundom så starka att folk skriker en smula. Men den är också estetiskt tilltalande, tankeväckande och annorlunda.

Vem kikar på vem? Astrid Lindgren, opinionsbildaren, har kommit nära maktens korridorer. Foto: Janne Strömsten

Vem kikar på vem? Astrid Lindgren, opinionsbildaren, har kommit nära maktens korridorer. Foto: Janne Strömsten

Foto:

Astrid 100 år2007-06-07 13:06

Den 12 juni inviger, som bekant, kronprinsessan Victoria det nya kulturcentrumet Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby.
- Astrid Lindgrens Näs kommer att hålla öppet året om och är en betydande satsning för en kommun av Vimmerbys storlek. Cirka 30 miljoner kronor kostar uppbyggnaden av området, säger Kjell Åke Hansson, projektledare och vd för Astrid Lindgrens Näs.
Kommunen svarar för en knapp tredjedel av beloppet och resten satsas av Stiftelsen för bevarandet av Astrid Lindgrens gärning, Astrid Lindgrens Värld och EU:s strukturfonder Mål 2 Södra och Regionförbundet i Kalmar län.
Avsikten är att göra Astrid Lindgrens författarskap och gärning än mer tillgängligt för en bred allmänhet -- samtidigt som man bygger upp ett kvalificerat kunskapscenter kring Astrid Lindgren och barnkulturfrågor.
Intill barndomshemmet ligger den nybyggda Paviljongen, där Håkan Kvist producerat den nya utställningen "Hela världens Astrid Lindgren", som öppnar nu på lördag.

Utställningens namn är "Hela världens Astrid Lindgren" och ger en bild av Astrid som människa, författare och opinionsbildare.
Fotograf Jacob Forsells bilder och nyskrivna texter av Katali Jarefjäll och Magdalena Åhlund Axelsson finns med i utställningen, där också Astrids egna ord - ur böcker och citat ges utrymme. En ny introduktionsfilm av Margareta Krantz ger besökaren än mer - och rekommenderas som inledning.
I effektfulla diaramor, som ger ett fantastiskt djupkänsla skildras Astrid ur några av alla de perspektiv man kan hitta hos den minst sagt mångfacetterade och dubbelbottnade författaren. Astrid som skrivit för världens barn, den lekande Astrid, Astrid som halkar och blir författare, Astrid i maktens korridorer, Astrid och slutet.
Upplevelserna som väntar i "Hela världens Astrid Lindgren" ska självklart inte avslöjas här. Varför man kan bli så rädd att man skriker låter vi alltså vara en hemlighet, än så länge.
Och det finns tillräckligt många roliga överraskningar för att gå ett extravarv - kanske hittar man något man inte såg första gången.

Fantastiskt djup och hög kvalitet. "Hela världens Astrid" inleds på det här sättet.
Fantastiskt djup och hög kvalitet. "Hela världens Astrid" inleds på det här sättet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om