Hemlig Astrid bakom skynket

Astridstatyn är på plats. Igår jobbade gjuteriets båda vd:ar, Leif Schölin och Tomas Broman, som bäst med att lägga på patina.

Tomas Broman och Leif Schölin, vd:ar på Herman Bergmans konstgjuteri håller som bäst på med att lägga på patina på Astrid Lindgrens arbetsrum. Foto: Janne Strömsten

Tomas Broman och Leif Schölin, vd:ar på Herman Bergmans konstgjuteri håller som bäst på med att lägga på patina på Astrid Lindgrens arbetsrum. Foto: Janne Strömsten

Foto:

Astrid 100 år2007-06-07 13:41

- Nu ska bronset leva och förändras med tiden, säger Leif Schölin.
Det luktar svavel när Tomas Broman värmer bronset i Astridstatyn för att få fram den rätta, blåsvarta patinan. Sånt får man fram med syror, salter och andra kemikalier. Rena rama kemin, alltså. Sedan gör tidens tand och luften sitt.
- Hur statyn kommer att se ut, det beror på vad ni har här i luften i Vimmerby. Brons ska leva och förändras, säger Leif Schölin, vd på Herman Bergmans konstgjuteri.
Arbetet sker bakom avskärmningar täckta av presenning. Än är inte Astrid Lindgren redo att möta hemmapubliken.
- Men en och annan vill förstås titta in. Vi håller undan folk så gott vi kan...
Hur länge statyn kan stå på Vimmerby torg - ja, det bör bli en fråga för framtidens framtid.
- Man har ju hittat brons som är 4 000 år gammalt, så den kan nog stå länge...
Försiktighet är ledordet när det gäller skötseln av brons. Inga starka kemiska preparat här inte. Bara vatten eller svag diskmedelslösning, om det behövs.
- Hon kommer ju att vaxas då och då, men helst ska man inte röra henne för mycket. Då åldras hon bäst.
Astrid Lindgren-statyn är ett jobb utöver det vanliga för konstgjuteriet.
- Astrid själv är ju den typen av skulpturer vi gjuter hela tiden, men att det är just Astrid Lindgren, bara det. Och vi har aldrig tidigare gjutit ett rum. Att göra ett jobb för Marie-Louise Ekman gör ju inte saken sämre.
Vad storleken beträffar är dock inte statyn till Vimmerby något extraordinärt.
- Vi gör allt från minsta lilla till stora monument. Nästa stora projekt blir en fem meter hög Millesfontän som ska stå på Ekerö.
I dag blir det alltså förhandstitt för pressen av de båda konstverken till minne av Astrid Lindgren, Astridstatyn och "Källa Astrid".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om