Jättetryck från utländsk media

"Har hon stått här?" "Varifrån fick hon inspirationen till Emil?" "Får vi se hennes barndomshem?" Aldrig har väl frågorna om Astrid Lindgren varit så många som nu. Och aldrig har de ställts på så många olika språk.

Nu börjar tidningarna från höstens utländska mediabesök i Vimmerby komma till turistchef Christina Thorstensson. När jubileumssommaren är över lär det vara trångt i hennes tidningshylla. Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Nu börjar tidningarna från höstens utländska mediabesök i Vimmerby komma till turistchef Christina Thorstensson. När jubileumssommaren är över lär det vara trångt i hennes tidningshylla. Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Foto:

Astrid 100 år2007-06-07 12:47

- Intresset från utländsk media är enormt i år, säger turistchef Christina Thorstensson.
Christina Thorstensson, turistchef i Vimmerby, säger att hon aldrig lotsat så många journalister till så många olika hörn av Vimmerby kommun som nu. Det började redan i höstas, trappades upp efter årsskiftet och nu hinner man inte sticka in nosen på turistchefens kontor förrän det ringer.
"Tysk tv-kanal, som kommer hit i juni och undrar om det finns starkström överallt där de ska filma."
I Tyskland är, som alltid, intresset allra störst. Tyska journalister från tv, radio och tidningar står för en majoritet av alla de förfrågningar som kommer till turistbyrån.
- Men vi har också haft media från Danmark, USA, Holland och Italien. Just Italien är lite kul, därifrån märker vi av en helt ny nyfikenhet på Astrid.
Och än har det ju knappt börjat. Christina Thorstensson räknar med att hon kommer ha guidat sisådär 50 utländska journalister när sommaren närmar sig slutet. En vanlig sommar kanske det rör sig om...
- Tre. Men det är ju inget vanligt år i år. Dessutom är det förstås många som inte går via oss, utan tar kontakt direkt med ALV eller Astrid Lindgrens Näs.
Rundturerna med journalisterna är något hon gärna tar sig tid till. Det är inte alltid lätt att hitta guldkornen på egen hand.
- Inte sällan får man höra "åh, här skulle jag vilja sluta mina dagar". Så ser de ju på allting med nya ögon och tror ofta att de hittat en infallsvinkel om Astrid som ingen annan skrivit om före dem...
Nu börjar resultatet från de reportageresor som gjordes redan i höstas droppa in. Helsidor och uppslag. Färgglatt och lyriskt positivt.
- Generellt kan man säga att det som skrivs om Vimmerby och allt som har med Astrid att göra är enormt positivt. Det är förstås obetalbart och jag ser det här som en början på något som kommer att vara väldigt gynnsamt för Vimmerby framöver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om