"KÀlla Astrid" pÄ Astrids kÀlla

Berit Lindfeldts "KÀlla Astrid" stÄr precis dÀr kÀllan till Astrids författarskap har sin upprinnelse. - Jag tycker att platsen Àr rofylld. Men att det var hÀr kogubbens stuga stÄtt, det fick jag inte veta förrÀn efterÄt.

LÀttad. Berit Lindfeldts skulpturgrupp "KÀlla Astrid" Àr pÄ plats och vattnet flödar. Det har tagit ett Är att modellera törnroskransen och ett Är att modellera huvudet.PÄ lördag blir det invigning. Foto: Janne Strömsten

LÀttad. Berit Lindfeldts skulpturgrupp "KÀlla Astrid" Àr pÄ plats och vattnet flödar. Det har tagit ett Är att modellera törnroskransen och ett Är att modellera huvudet.PÄ lördag blir det invigning. Foto: Janne Strömsten

Foto:

Astrid 100 Ă„r2007-06-07 14:04

NÀr Berit Lindfeldt fick förfrÄgan om hon kunde tÀnka sig en helt annan plats för sin skulpturgrupp "KÀlla Astrid", som skulle bli Vimmerbys minnesmÀrke över Astrid Lindgren, kunde hon förstÄs ha satt sig pÄ tvÀren.
Men hon blev förtjust nÀr hon sÄg NÀs.
- Och vi blev nog alla vÀldigt lÀttade över det, sÀger projektledare Martin Wickström.
Berit Lindfeldt fick tÀnka om. Den runda dammen som skulle bli pendang till fontÀnen vid RÄdhuset fick istÀllet bli en fyrkantig i tydlig kontrast till naturen pÄ NÀs. De fragmentariska törnrossnÄren frÄn "torgmodellen" passade inte pÄ NÀs.
- HÀr Àr ju hela omgivningen fylld av fragment och jag valde att samla snÄret tydligare för att visa att det Àr skulptur.
NÀr hon ensam stegade upp mÄtt ute pÄ grÀset pÄ NÀs sÄg hon blommande nyponrossnÄr.
- Och dÄ tÀnkte jag att jag inte behövde ha blommorna i mitt vildrossnÄr. Det blev bÀttre med den enkla frukten, ett nypon.

KÀnslorna nu nÀr skulpturgruppen Àr pÄ plats vill hon beskriva med ett ord.
- LÀttnad. NÀr man ser att proportionerna fungerar och det tekniska som jag sjÀlv inte rÄder över.
Att hon drogs till platsen dÀr kogubben pÄ NÀs hade sin stuga och i vars kök Astrid fick höra de sagor som satte hennes "barnasjÀl i gungning" - det Àr en lycklig bonus.
Vattnet i dammen Àr inte djupare Àn att barn kan plaska i den under uppsikt.
- Men det Àr inte en lekskulptur i första hand. Det jag allra helst vill Àr att den ska vÀcka tankar.
Tankar och diskussion har ju "KÀlla Astrid" onekligen vÀckt, Ànda sedan starten. Den motstÄnd hennes modell vÀckt har sÄrat, men nu Àr det lagt Ät sidan.
- Jag har gjort mitt bÀsta och kan inte göra mer. PÄ det sÀttet kÀnner jag mig oantastlig. Det jag kan tycka Àr konstigt Àr att reaktionerna blivit sÄ starka innan man ens sett resultatet - kanske inte ens modellen.
Just barnhuvudet, 1,37 meter högt och platt upptill, har fÄtt sÀrskilt mÄnga att reagera. "Avhugget" och "skalperat", tycker somliga. Hur har hon tÀnkt?
- Jag Àr lite förvÄnad över att man tÀnker sÄ naturalistiskt. En kvinna som passerade sa "vem Àr det - det Àr ju inte Astrid!".
- Det hÀr Àr ju konst och det finns inget huvud i den hÀr storleken. Jag tyckte att det formmÀssigt passade bÀttre med ett plant huvud, mot den plana vattenytan och jag tÀnker mig ocksÄ huvudet som ett kÀrl som innehÄller nÄgot.
Martin Wickström berÀttar om Picasso, som mÄlat av en rik mans hustru. NÀr mannen sÄg det kubistiska resultatet klagade han: "sÄ dÀr ser inte min fru ut!"
"Hur ser hon ut, dÄ?", undrade Picasso.
Mannen visade ett foto. VarpÄ konstnÀren flÀmtade:
"Men Gud, vad liten hon Àr!"

Kultur- och fritidschef Anders Eriksson i samsprÄk med konstnÀr Berit Lindfeldt. Foto: Janne Strömsten
Kultur- och fritidschef Anders Eriksson i samsprÄk med konstnÀr Berit Lindfeldt. Foto: Janne Strömsten
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om