Konstverk x 2

Ett monument över arbetsmänniskan Astrid. Och en skulpturgrupp som i en vidare mening sammanfattar Astrid Lindgrens person, verk och gärning. Vimmerby får två konstverk över sin stora författare - nu närmar sig invigningarna.

Marie-Louise Ekman på besök i Vimmerby sommaren 2006. Här ska Astrid-statyn placeras.

Marie-Louise Ekman på besök i Vimmerby sommaren 2006. Här ska Astrid-statyn placeras.

Foto:

Astrid 100 år2007-06-07 12:12

Kan kännas som en lång resa, när man backar en smula. Många år sedan föreningen Bevara Vimmerby med Mikael Sandström i spetsen tyckte att det var dags att Vimmerby reste en staty över Astrid Lindgren.
Tiden gick. När Astrid var borta och frågan väcktes på nytt och det med kommunen som uppdragsgivare gick ut en förfrågan till fyra konstnärer att lämna förslag på ett officiellt minnesmärke över Astrid Lindgren var det som en tromb drabbat stan.
Kanske var det ett Wolgerskt konstgräs med springbrunnar över torgets kullersten som fick Vimmerbyborna att reagera allra starkast. Säkert fanns det många som tyckte att det vinnande förslaget från Göteborgskonstnären Berit Lindfeldt, med ett pojkhuvud som sticker upp ur en vattenyta och ett vildrossnår var såväl vackert som passande.
Men mest av allt verkade merparten av de Vimmerbybor som gjorde sin röst hörda smått tagna på sängen. Var det inte en porträttlik staty över Astrid vi skulle få?
Bevara Vimmerby engagerade sig igen. Samlade in namn för en porträttlik staty och tågade in till politikerna i stadshuset - med Mikael Sandström i spetsen.

Och kontentan, för att förenkla det hela, blev att Vimmerby får inte bara två officiella konstverk, som var och en på sitt vis ska minna om stadens största personlighet genom tiderna. Den 1 juni inviger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth den porträttlika staty Marie-Louise Ekman gjort över den flitigt arbetande yrkesmänniskan Astrid Lindgren. Klockan 13 avtäcks Astrid, där hon ska sitta vid skrivmaskinen i sitt arbetsrum med en värmande ledig besöksstol.
Dagen därpå, lördagen den 2 juni, är det dags att inviga Berit Lindfeldts "Källa Astrid" vid Astrid Lindgrens Näs. Det blir Karin Nyman, dotter till Astrid, som inviger skulpturgruppen klockan 13.00 och platsen där "Källa Astrid" ska skänka ro och eftertanke när besökarna går mellan den nya utställningen "Hela världens Astrid", kunskapscentret i prästgården, Boa på Näs och barndomshemmet - den platsen kan vara just den där kogubben på Näs hade sin stuga. Och i det köket läste kogubbens dotter Edit saga för lilla Astrid Ericsson och hur det gick sen, det vet vi.

Leif Schölin, vd på Herman Bergman Konstgjuteri, ser nöjd ut när de båda arbetsledarna Heinrich Muellner och Marie-Louise Ekman gillar vaxreproduktionen. Bilden är tagen i höstas.
Leif Schölin, vd på Herman Bergman Konstgjuteri, ser nöjd ut när de båda arbetsledarna Heinrich Muellner och Marie-Louise Ekman gillar vaxreproduktionen. Bilden är tagen i höstas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om