Nu finns Saltkråkan i ALV

Den 7 juni invigs Vi på Saltkråkan i Astrid Lindgrens Värld - investeringen på drygt 20 miljoner är den största satsningen hittills.

Fabror Melker gör sitt bästa för att bli av med Pelles gulliga getingar. Foto: Janne Strömsten

Fabror Melker gör sitt bästa för att bli av med Pelles gulliga getingar. Foto: Janne Strömsten

Foto:

Astrid 100 år2007-06-07 13:29

- Många av våra besökare har frågat efter just Saltkråkan, säger Mikael Ahlerup, vd i Astrid Lindgrens Värld.
"Varför har ni inte Saltkråkan?" är en av de vanligaste frågorna från besökare i Astrid Lindgrens Värld. Men nu finns alltså den av så många efterfrågade miljön på plats. Igår fick media en förhandstitt på den nya inomhusmiljön Vi på Saltkråkan i gamla Astrid Lindgren-gården. Och det märks redan vid entrén, att Stockholms skärgård bokstavligen talat flyttat in i parken. Här doftar det tjära, här kluckar vattnet mot bryggan, här skriar måsar.
I teaterparken Astrid Lindgrens Värld, där man under högsäsong kan träffa 60 olika karaktärer på en och samma dag, är teaterformen alltid nummer ett. Men här väntar ingen skådespelande Tjorv eller farbror Melker.
- Av olika anledningar tycker vi inte att Stockholms skärgård passade att byggas i skala 1:3 med skådespelare ute i parken. Istället har vi valt att bygga upp scenografiska miljöer i en inomhusmiljö som blir det första stora steget mot en åretruntsäsong i Vimmerby, säger Mikael Ahlerup.

Svenska folket har fått välja sina favoritscener ur Saltkråkan - och nog är det rena rama nostalgitrippen, också för den mogna publiken, under den knappt tio minuter långa resan i vagn i den nybyggda skärgårdsmiljön.
Här finns härligt klantiga Melker, när han ska göra sig av med Pelles gulliga getingar, här finns Tjorven, Båtsman, Stina - och Malin, förstås. Modern teknik ska ge alla sinnen sitt - här ska det dofta rök, låta från köksbordet under familjens lyftritual och en och annan överraskningseffekt väntar också. Det är Malin Melkersons dagbok som blir resans röda tråd genom nitton välbekanta scener och det Louise Edlind Friberg, som spelade Malin i tv-serien och filmerna, som är berättarröst.
- Med den nya miljön vill vi skapa ett igenkännande som väcker positiva och varma känslor till liv. Ett av syftena med att skapa en teaterpark där Astrid Lindgrens sagor blir verklighet var att främja läsande bland barn och ungdomar och vi hoppas därför att våra gäster inspireras till att gå hem och läsa boken, säger Mikael Ahlerup.

Midsommarafton på Saltkråkan. Foto: Janne Strömsten
Midsommarafton på Saltkråkan. Foto: Janne Strömsten
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om