"Saltkråkan är den svåraste utmaning vi fått"

Specialeffekter är en sak. Att återskapa minnen en annan. Howard W. Kelley, vd för det amerikanska bolaget Sally Corporation är nöjd med Saltkråkan. - Men det är den svåraste utmaning vi fått - och då har vi ändå varit i branschen i 30 år!

Howard W. Kelley är vd på Sally Corporation i Florida, som svarar för all teknik, animatronics.

Howard W. Kelley är vd på Sally Corporation i Florida, som svarar för all teknik, animatronics.

Foto:

Astrid 100 år2007-06-08 08:11

När inomhusmiljön vi på Saltkråkan invigdes igår fanns Howard W. Kelley från Sally Corporation, Jacksonville i Florida, på plats. Sally Corporation ligger bakom all teknik i de scener som byggts upp.
"Häftigt", tyckte många av premiäråkarna, som bokstavligen talat fick se farbror Melker och de andra in action. Men med tre decenniers erfarenhet och efter att ha gjort animatronics i mängder av upplevelse-, tema- och nöjesparker, tycker alltså ändå företagets vd Howard W. Kelley att Saltkråkan i Astrid Lindgrens värld varit den största utmaningen.
Varför?
- Därför att det inte bara handlar om specialeffekter. Det här är en resa till ett minne, som de flesta svenskar delar och känner så väl. Vi har efterhand förstått att det här är figurer som är oerhört viktiga för svenska familjer, det är figurer som de tycker sig känna väl och därför måste de vara perfekta.
Är de perfekta, då?
- Vi är nöjda med resultatet och har naturligtvis haft mycket stor hjälp av svenskarna från Astrid Lindgrens Värld, som varit och sett vårt arbete på plats vid två tillfällen.
Möten som resulterat i viktiga tillrättalägganden.
- Absolut. De har haft många synpunkter. "Frisyren är fel" - det är ju väldigt väsentligt att det blir så likt som möjligt. Det handlar om hyn, om blicken, om håret.
Howard W. Kelley tycker att det varit en lång process att ta in det svenska förhållningssättet till Saltkråkan.
- Vi hade inga kunskaper om svensk kultur, om svensk skärgård och absolut inte om berättelsen Saltkråkan när vi började. Vi kände förstås till Astrid Lindgren och Pippi Långstrump, men det här var något nytt. När vi började titta på filmerna förstod vi inte alltid ens vad som var roligt.
Howard W. Kelley ger ett exempel - när familjen Melkerson lyfter på köksbordet.
- Vi förstod inte vad som kunde vara så roligt. Men när vi byggde den scenen och lät barn titta på den så förstod de.
Lyfta-och-släppa-bordet scenen höll man på med ett år.
Med det färdiga resultatet är det ändå ingen tvekan om vilken av Saltkråkans alla figurer Howard W. Kelley är allra mest nöjd med.
- Båtsman - man kan inte annat än älska honom när man ser honom.
Vem av invånarna på Saltkråkan som ligger närmast hjärtat, nu när Kelley och hans medarbetare lärt känna dem, är kanske inte så överraskande.
- Jag är väl lite kär i Malin, faktiskt...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om