Statyträngsel på Vimmerby torg

Trångt. Det var många Vimmerbybor som ville se Astridstatyn vid invigningen igår. - Jag är glad att få vara här idag och inviga Vimmerbys stolthet, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

Det blev rejält trångt kring Marie-Louise Ekman och statyn när täckelsen föll. Foto: Jimmy Karlsson

Det blev rejält trångt kring Marie-Louise Ekman och statyn när täckelsen föll. Foto: Jimmy Karlsson

Foto:

Astrid 100 år2007-06-07 14:38

Det regnade. Det var arbetsdag. Ändå fylldes torget igår av intresserade som ville se när Astrid-statyn äntligen skulle avtäckas. Hur många som egentligen såg något just i det ögonblicket låter vi vara osagt - då var trängseln framför statyn, som Marie-Louise Ekman, Heinz Muellner, Hanna Beling och elever vid Kungliga Konsthögskolan skapat tillsammans.
I folkmängden fanns Leif Larsson, c, kommunalråd under de år besluten om de båda konstverk som nu invigs fattades.
- Idag känns det som något av en målgång, att se det förverkligat. Och jag tycker att det blev precis så bra som jag förväntat mig och hoppats på.

När trycket lättat något fick äntligen barnen som kommit till torget chans att komma fram till Astrid, och snurra lite på hennes skrivmaskin.
- Bra, med ett barnvänligt inslag, tycker Astrids dotter Karin Nyman.
Och så känna lite med handen på den varma stolen - inte så frestande att sitta på just igår, med tanke på vätan.
- En plats där man kan slå sig ner och lyssna och kanske samtala med den produktiva och verksamma Astrid, tycker Lena Adelsohn Liljeroth.
Marie-Louise Ekman tillfrågades av kultur- och fritidsnämndens ordförande Annika Carlson, m, efter att nämnden bland annat tittat på Margaretha Krook-statyn framför Dramaten. Värmen från den går igen i Astridstatyn, men inte i själva huvudpersonen.
- Det finns ingen anledning att upprepa något man redan gjort, bara för att det blev bra. Vimmerby ska inte ha en Stockholmskopia, säger Marie-Louise Ekman.
Så här blev det alltså en inbjudande varm stol istället.

Lena Adelsohn Liljeroth tycker inte att Astrids betydelse går att överskatta.
- Hon är en av de mest kända svenskarna i världen och hennes berättelser har haft betydelse för barn i hela världen. Hennes böcker är översatta till 76 språk, är tryckta i 80 miljoner exemplar och gör man en sökning på internet får man 1,6 miljoner träffar på namnet. Varje dag, året runt, lånas 2 700 Astrid Lindgrenböcker ut på svenska bibliotek.
- Hon är ju i fokus särskilt i år, när det firas 100-årsjubileum och nu får världens bästa Astrid sitt minnesmärke här i födelsestaden Vimmerby.
Kulturministerns personliga favorit i Astrids författarskap är Pippi Långstrump.
- Det är inte helt lätt att välja, men som flicka och kvinna har man nog en alldeles särskild plats i hjärtat för snälla, starka och svårstyrda Pippi.

Leif Schölin, vd på Herman Bergman Konstgjuteri, drar av presenningen från statyn. Foto: Janne Strömsten
Leif Schölin, vd på Herman Bergman Konstgjuteri, drar av presenningen från statyn. Foto: Janne Strömsten
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om