Världens bondjänta från Näs

Snart har ett sekel gått sedan novemberdagen ovanstående var infört i Wimmerby Tidning under vår ännu använda rubrik Kyrkotidningar. Vilken betydelse har det att Astrid föddes och växte upp just på arrendet Näs i Vimmerby, Småland?

Astrid Lindgren. Den 14 november är det 100 år sedan hon föddes på Näs i Vimmerby. Foto: Scanpix

Astrid Lindgren. Den 14 november är det 100 år sedan hon föddes på Näs i Vimmerby. Foto: Scanpix

Foto:

Astrid 100 år2007-06-07 12:24

Stor, vill vi hävda i Vimmerby. Även om hennes 18 år i Vimmerby kan verka nästintill fnuttigt få i jämförelse med resten av alla hennes 94, som ju levdes i Stockholm, envisas vi med att tro att just de där första åren spelat roll i det lyckliga faktum att barnlitteraturen fick en Astrid Lindgren.
"Jag kan bara skriva om sånt jag känner till. Jag vet inte hur det är att vara skilsmässobarn i Farsta, antagligen går det en liten unge i Farsta just nu, som kommer att skriva om det en gång.
Själv vet jag bara precis på pricken hur det är - eller rättare sagt var - att vara bondunge i Småland och att vara barn i en liten småstad." Svaret på den ofta ställda frågan varför hon skrev just för barn var orubbligt: "Jag vill skriva för en läsekrets som skapar mirakel. Barn skapar mirakel när de läser."

När man fokuserar på det småländska inflytandet får man förstås akta sig för att förminska det rymliga hos henne, hon som med sådan lätthet snappat upp de existentiella frågorna, det gemensamt globala och gränsöverskridande.
Astrid Lindgren blev ett utmärkt exempel på författare som kunde ösa inspiration ur de mest skiftande källor. Hon flög på lätta vingar mellan saltstänkt skärgårdsliv till land som icke är, från kvarteren i Stockholms innerstad till småstadsidyll och överjordiska världar.
Hon är också ett oslagbart exempel på att det som är bra, det går hem nästan överallt. Hennes världsböcker har därför sålts och lästs i miljonupplagor runt om på vårt klok.
Men om hon inte varit så tryggt förankrad i sin småländska barndom är det inte alls säkert att hon haft samma förutsättningar att bli universell.
"Det primära för mig har alltid varit Näs och lantlivet där. Näs mera än Vimmerby", svarade hon på frågan vad barndomen i Vimmerby betytt för henne.
En bondjänta från Näs, så brukar hon beskrivas. Kanske är det bondjäntan i henne som också fostrade en arbetsmyra med häpnadsväckande kapacitet.

Hon hann arbeta på kontor, vara mamma till sina barn Lasse och Karin, arbeta på barnboksavdelningen på Rabén & Sjögren från 1946 till dess att hon närmade sig pensionsåldern, skapa ett eget avsnitt i den svenska barnlitteraturen som saknar motstycke, resa hit och dit i världen och ta emot priser, tacka ja och nej till allsköns invigningar och, vecka ut och vecka in, svara på frågor. Astrid Lindgren var nästan 40 år innan hon kom i gång med författandet. 1993, 86 år gammal, satte hon punkt med bilderboken "Jullov är ett bra påhitt, sa Madicken".
Var det någon bok som aldrig blev skriven?
"Nej, jag har nog skrivit allt. Och skulle det ha funnits någon oskriven bok inne i huvudet har jag i så fall glömt bort den vid det här laget", sa hon och tog sig för pannan, när vi träffades i hennes hem på Dalagatan inför 90-årsdagen hösten 1997.
Astrid Lindgren lämnade Vimmerby 1926, men klippte aldrig banden till Näs. I år, när Vimmerby firar att det är hundra år sedan Samuel August och Hanna Ericsson fick sätta in den där annonsen under rubriken Kyrkotidningar i Wimmerby Tidning, öppnas också för första gången Astrid Lindgrens barndomshem för besökare.
Astrid Lindgren föddes i Vimmerby 1907 och begravdes i Vimmerby 2002. Gravstenen är en natursten från barndomsmarkerna på Näs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om