Victorias hästkarl sonderar

"Så var det det där med kläder...blir det bra med mörk kostym, vit skjorta, slips och vegamössa?"

"Och så kör jag där..." Bengt Mårtensson från Almvik ska köra kronprinsessan i häst och vagn från rådhuset till invigningen på Astrid Lindgrens Näs den 12 juni. Och det finns en del att diskutera med Peter Flintzberg, vaktmästare, utställningstekniker och praktisk samordnare på Näs.

"Och så kör jag där..." Bengt Mårtensson från Almvik ska köra kronprinsessan i häst och vagn från rådhuset till invigningen på Astrid Lindgrens Näs den 12 juni. Och det finns en del att diskutera med Peter Flintzberg, vaktmästare, utställningstekniker och praktisk samordnare på Näs.

Foto:

Astrid 100 år2007-06-07 12:52

Bengt Mårtensson ska köra kronprinsessan Victoria i häst och vagn till Astrid Lindgrens Näs, och har tagit en sväng för att växla några ord med Peter Flintzberg, en av alla de spindlar i nätet som har fullt upp dessa dagar.
Peter Flintzberg har levt med turismen sedan, om inte barnsben, så i alla fall tonårsben. Han var fjorton 1974 när mamma och pappa, Inga-Lisa och Hans Flintzberg, flyttade till Grankvistgården på Storgatan. Under många år var Hans Flintzberg turistchef i stan.
- Och vi var ju med i alla projekt farsan hittade på, det var sagotåg i Sagobyn, det var caféservering i Stensfors kvarn och så hade vi en Folkabuss som vi guidade små specialgrupper i.
Men det var inte något specialintresse för turism som ledde honom till tjänsten som vaktmästare och utställningstekniker på Astrid Lindgrens Näs.
- Snarare var det nog just möjligheten att få jobba som utställningstekniker i vandringsutställningar och på så vis sprida Astrid Lindgrens budskap som lockade.
Framöver, när vardagen kommer, blir några uppgifter vid sidan av vaktmästarens sedvanliga, att bidra med sina snickarkunskaper i utställningar i prästgården och att se till att all teknik i nya utställningen fungerar som den ska.
- Bara golvet därinne är speciellt, och kräver ständig luftfuktighet på 40 procent.
Just nu är förstås jobbet på Näs av en intensiv övertidskaraktär. Sedan februari har han jobbat åtta-tio timmar om dagen sju dar i veckan. Men det är fortfarande kul.
- Det är hela tiden stimulerande eftersom man får träffa så många trevliga människor och det blir ju också besök på andra Astridrelaterade utställningar i Sverige.
Han är samordnare för många av de som är inblandade i att färdigställa det nya kulturområdet Astrid Lindgrens Näs. En spindel i nätet, som det brukar heta.
- Det är många entreprenörer inblandade och det blir mycket ringande. Men vi är också många som hjälps åt och som gör sitt bästa.
Helst börjar han sex på morgnarna, för att hinna stöka undan lite innan resten kommer, vid sju-åtta.
- Sedan har jag fullt upp att springa runt...
När vi träffas kommer en av alla de som har en uppgift vid invigningen den 12 juni - Bengt Mårtensson, en riktig hästkarl från Almvik. Han har haft häst sedan han var arton och nu är han 62. Fick efter rekommendationer uppgiften att köra vagnen vari kronprinsessan ska åka från Rådhuset till invigningen på Astrid Lindgrens Näs.
Nervös?
Nejdå. Det brukar han inte bli. Och studenter har han kört i 20 år. Det här ska nog också gå.
- Jag tar det som en prövning. Det är hedersamt.
Vilken häst som ska få äran, det vet han. Det blir den trogna Bläsen, som blev lite känd när första omgången av Farmen spelades in utanför Tuna.
Nu funderar han lite och vill ventilera med Peter Flintzberg på Näs. Vad ska det vara för vagn? Ska den vara lövad eller blomsterprydd? Äreport är fint, men...
-... prinsessan måste ju synas, förstås.
Och så kläderna. Men det blir nog kostym, för frack har han ingen och kuskrocken kommer han inte i.
För Peter Flintzberg handlar det just nu om gångars beläggning, om rabatter, telefonlinjer, låssystem, ljud till Astrid-utställningen, gräs som ska rullas ut.
- Mycket, men det har också gått väldigt fort nu sista tiden.
Bengt Mårtensson - han får fokusera på en skjuts utöver det vardagliga. Vad han ska prata om med prinsessan under de tio, kanske femton minuter färden tar, det får ge sig.
- Hon får nog sköta snacket. Så svarar jag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om