Återför Sverige till jämlikhetstoppen

Anette Myrvold och Therese Guovelin, LO.

Anette Myrvold och Therese Guovelin, LO.

Foto: LO

Debatt2018-12-14 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige är ett bra land att leva i, men de senaste decennierna har Sverige rasat från toppen till en tionde plats på listan över de mest jämlika länderna i OECD. Inte nog med det. Inkomstskillnaderna har ökat snabbare här än i något annat jämförbart land under samma tidsperiod. I dag räknas drygt 13 procent av Sveriges vuxna befolkning som relativt fattiga, vilket innebär att de har en ekonomisk standard som skiljer sig avsevärt från vad som är normen i samhället i stort. I nio av Kalmar läns kommuner är den relativa fattigdomen högre än rikssnittet, i Hultsfreds kommun räknas hela 18,7 procent som relativt fattiga.

I ett nytt program föreslår LO en rad åtgärder för att minska inkomstskillnaderna i hela landet. Det handlar till exempel om ökad kapitalinkomstbeskattning och stärkt arbetslöshets- och sjukförsäkring. En viktig punkt handlar om att förbättra det kommunala utjämningssystemet, som fördelar pengar till Sveriges kommuner och landsting.

Landets kommuner och landsting har mycket olika skattesatser. Det får en direkt påverkan på människors privata ekonomi. En undersköterska som bor i Vimmerby betalar 9 500 kr mer i skatt varje år än en undersköterska i Stockholm. Dessutom är skattesatsen ofta högre i kommuner där medborgarnas inkomster är lägre. Alltså betalar låginkomsttagare ofta mer i skatt, utan att nödvändigtvis få bättre välfärd.

Så kan vi inte ha det. Det kommunala utjämningsystemet behöver användas mer effektivt för att hålla ihop landet och säkra välfärden för vanligt folk.

LO föreslår därför följande:

Ta större hänsyn till att det kostar mer att bedriva kommunal verksamhet i glesbygd och att befolkningens socioekonomiska förutsättningar påverkar kommuners utgifter.

Skapa ett särskilt stöd till de kommuner som drabbas – och kommer drabbas – hårdast av de demografiska förändringarna.

Ge staten ett större finansieringsansvar för välfärden och höj statsbidragen, för att undvika kommunala skattehöjningar.

Vill politiker öka jämlikheten och minska inkomstskillnaderna mellan människor och regioner, så är det fullt möjligt. Våra förslag gynnar LO-medlemmar, men även alla andra. Ta nu Sverige tillbaka till jämlikhetstoppen!