Östgöte leder nytt jaktprogram

Könserum och Kvistrum utanför Falerum och Horn i Kinda hamnar i kikarsiktet i SVT:s nya satsning Jaktliv. ”Man får se ruggigt skickliga jägare och fantastiska taxar från Åtvidaberg.”

17 mars 2019 17:00

Det säger Söderköpingsbon Peter Ekeström. Han är jägare och hundförare, men också skribent och fotograf inom jaktområdet, samt en av två programledare i Jaktliv som startar under måndagen i SVT2 och som också släpps på SVTplay.

Peter Ekeström är född i Stockholm, men har bott i Östergötland i 40 år och i Söderköping närmare 20 år. Intresset för jakt har alltid funnits där och huvudorsaken är kärleken till hundarna.

– Jag älskar samspelet med dem.

I grunden är Peter journalist och fotograf. Han jobbade bland annat på Corren under en period på 1990-talet. Tidigt började han nischa in sig på jaktpress och naturfotografi. Nu ägnar han sig helt åt jakt sex, sju månader om året och han har skrivit tre egna böcker i ämnet.

– Jag åker runt och föreläser och håller kurser i hela Norden om hur man får sina jakthundar lydiga. Jag arrangerar också en del jakter.

Nu har han alltså blivit headhuntad till tv och den nya serien Jaktliv. Tillsammans med jägaren Evelina Åslund Bäck åker runt i landet och tar med tittarna på jakt på allt från skogsfågel i Norrbotten till gåsjakt i Skåne.

I första avsnittet visas vildsvinsjakt i Horn.

– Det finns väldigt mycket vildsvin, inte bara i Horn. Det gäller överallt i hela landet.

Det sjätte avsnittet som handlar dovviltsjakt spelades in i Könserum och Kvistrum utanför Falerum.

– Man får se ruggigt skickliga jägare och fantastiska taxar från Åtvidaberg. Det är duktiga jägare med drivande hundar.

Vad vill ni med programmet?

– Det är ett program om jakt för jägare, med det är tv som inte gjorts förut. Vi vill visa hur mångfacetterad jakten är, att det är naturupplevelser, vänskap och att det är ett område som man aldrig blir fullärd i.

– Jag hoppas att det är fler än jägare som ska titta, för att få en bild av vad jakt är. Många har en felaktig bild av det i det urbana Sverige idag, jägare är inga blodtörstiga människor. Jag är väldigt snäll, det finns ingen motsättning i det, säger han.

Samtidigt märker han att attityden förändrats till att bli mer accepterande på de senaste 20 åren.

– Förr var den första frågan man fick ofta: Hur kan du döda djur? Idag är den första frågan: Kan jag få köpa viltkött? Jakt är ju det mest ekologiska du kan hålla på med. Dessutom har vi mer vilt i Sverige idag än någonsin och stammen måste förvaltas.

När Peter beskriver varför han älskar att jaga är det tydligt att det är väl genomtänkt. Han säger att hunden Orka, som ibland ger sin husse lite pussar, är det första skälet till att han jagar. Det andra är frihetskänslan han får i skogen. Det tredje är att han känner att han deltar i naturen när han jagar.

– Jag känner att jag är ett av de andra djuren i skogen och det gör naturupplevelsen ännu starkare. Det blir nästan religiöst! säger han och skrattar.

Att få resa runt i landet och träffa jaktexperter inom olika områden har självklart varit en upplevelse. Även om förhållandena varit speciella, med två fotografer, drönare i luften och actionkameror på både hundarna och vapnen.

Redan nu vet Peter Ekeström att det kommer att spelas in minst en säsong till av programmet.

– Det är upp till jägarna. Om de tittar blir det ännu fler säsonger.

Peter Ekeström

Ålder: 60 år.

Familj: Fru och fem barn.

Intressen: Hundar och jakt.

Bor: I Söderköping.

Läser: Om natur och vilt. Har själv skrivit tre böcker om jakt och jakthundar.

Tittar på: Bra filmer.

Lyssnar på: Gammal rock, allt från Creedence clearwater revival till Rolling Stones.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Louise Åsenheim Lotta Willsäter