Två gripna för inblandning i rånet

På tisdagsmorgonen grep polisen en kvinna och en man som misstänks för inblandning i rånet i Åtvidaberg. De misstänks för medhjälp till grovt rån.

Åtvidabergs sparbank rånades den 26 oktober förra året.

Åtvidabergs sparbank rånades den 26 oktober förra året.

Foto: Johnny Gustavsson

Åtvidaberg2019-01-15 10:59

Åklagarmyndigheten uppger att en kvinna född 1957 och en man född 1984 nu sitter anhållna som misstänka för medhjälp till grovt rån.

Läs mer: Bankrånarna kan ha bott i hans hus

De misstänkta greps på tisdagsmorgonen av polisregion Östs grova brottsgrupp med stöd av personal från NOA och den polisregion där gripandena skedde.

Förhör med offentlig försvarare kommer att ske under dagen.

Åklagaren uppger att det har varit ett intensivt utredningsarbete sedan brottet begicks med stort antal förhör och teknisk utredning samt spaningsarbete. Uppgifter om vilket belopp som rånarna fick med sig kan inte lämnas.

Förundersökningsledare är vice chefsåklagare Ulrika Grenerfors. Hon vill inte lämna några ytterligare kommentarer i nuläget.

Polisens presstalesman, Tommy Thorngren, är förtegen.

– Två personer är anhållna för medhjälp till grovt rån. Men vi har fortfarande lång väg att gå. I det här läget vill vi inte gå ut med information som kan nå fel personer, säger Thorngren.

Polisen vill inte uppge var i landet gripandena skedde.

– Gripandena ska ha gått lugnt till och de följdes av husrannsakning, säger Thorngren.

Läs mer: Rånarna sköt för att skada eller döda

Det var på eftermiddagen den 26 oktober förra året som fyra maskerade rånare slog till mot Åtvidabergs sparbank. Männen filmades när de bar ut bytet i blåa Ikea-kassar och sedan flydde från platsen i en silverfärgad BMW.

Rånarna satte bilen i brand i industriområdet Fågelsången och fortsatte flykten i en bronsfärgad Peugeot. Vid Jarlsgården, på vägen mellan Åtvidaberg och Bestorp, mötte en polispatrull de flyende rånarna.

Polispatrullen vände och började följa efter flyktbilen. Rånarna valde då att stanna på vägen och öppnade eld mot patrullen.

Polisen misstänker att gärningsmännen under en tid före och efter rånet hade tillgång till en fastighet i trakten av Bestorp, sydöst om Linköping. Fastigheten ska ha fungerat som ett gömställe för rånarna och kan även ha använts som en bas inför rekognosceringar.

– Det var sannolikt fler än fyra personer inblandade i rånet. Och det behöver inte bara vara män som var inblandade, sade polisens spaningsledare John Skoog i en tidigare intervju.

Enligt polisen tyder det mesta på att bankrånet i Åtvidaberg var välplanerat. Gärningsmännen, som tros vara mellan 20 och 40 år gamla, tog god tid på sig inne i banken och tycks ha återvänt till gömstället i Bestorp efter rånet.

Straffet för grovt rån är fängelse i mellan fyra och tio år. Samma straffskala gäller för medhjälp till grovt rån.

Artikeln kommer att uppdateras.

Rånarna satte flyktbilen i brand.
Rånarna satte flyktbilen i brand.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!