Just har andra säsongen av TV4:s Drömmen om slottet avslutats. Det är en realityserie om hur paret Agnes och Stefan Lätt gav upp sitt välordnade och bekväma liv i Miami, köpte ett eldhärjat slott i Hannäs socken i Åtvidaberg och nu återställer det till sin forna glans och värdighet igen.
Säsong ett om resan från Miamis lyx till svenskt renoveringskaos sågs enligt produktionsbolaget av nära en miljon tittare per avsnitt.
Slottets skick var ungefär som de förväntat sig, eller kanske lite sämre om de rannsakar sig själva. Efter bränderna hade slottet stått länge utan tak vilket fått all bjälklag att ruttna.
– Det tog oss sex månader bara att forsla undan allt 150-årigt byggmaterial, blöt sand, puts och sågspån, berättar Agnes och Stefan. Ett annat stort arbete var också att byta ut slottets samtliga el- och vattenledningar.
Slottet är inte K-märkt, på gott och ont. På ont därför att de inte kan söka särskilda bidrag, på gott därför att de kan renovera mer fritt, men de försöker spara det som går och återskapa detaljer som försvunnit under åren.
Efter säsong två och åtta avsnitt kan slottet nu stoltsera med: En uppfräschad och nyplanterad slottspark. En pampig entré med jätteurnor och lejon. Ett marmorbadrum à la Moulin Rouge. En biosalong. Fungerande fontäner. En sandstrand med Miamikänsla. Flera sovrum.
För så är det med Agnes och Stefan Lätt. Visst ska deras älskade slott återfå sin praktfullhet, men det ska också vara ett slott av 2000-talssnitt som passar en modern barnfamilj – och inget museum.
Alltså får Hägerstad finna sig i att de gamla eldstäderna och djupa fönsternischerna samsas med spotligths i taken och värme i golven.
– Slottet får tillbaka mer av sitt originalutseende utan elementen som installerades på 50-talet. Likaså har vi öppnat upp igensatta dörröppningar, säger Stefan
Årets tv-inspelning pågick maj–september, med ett filmteam på 7–9 personer fyra dagar i veckan
Det var en lika galen som rolig tid då Stefan och Agnes ofta jobbade 14–16 timmar per dygn. Så de hålögda blickarna som mötte tv-tittarna i programmen var alls ingen fejk.
– Ibland sov vi inte mer än fem timmar per natt, säger Agnes. Och det är klart att det lätt blir bråk och en irriterad stämning mellan mig och Stefan då.
I tv sa du att "först renoverar vi slottet, sedan äktenskapet".
– Ha ha. Om du undrar om det är någon fara med vårt äktenskap så är svaret nej, säger Agnes. Vi är bra på att kompromissa även om det i tv-rutan framstår som om jag bestämmer mest.
– Vi har ju förstått att det krävs en viss dramaturgi för att skapa en dynamisk produktion, ler Stefan diplomatiskt.
Nu är slottslivet inne i en lugnare fas. De stora och tunga projektet, som bjälklag och badrumsbygge, ligger nere. Det handlar om julpyssel och att fixa ytskikt. Baka, måla och skapa myskänsla, Agnes paradgrenar.
– Men framför allt tar vi oss nu tid att vara tillsammans, hela familjen.
Får ni bestämma vad som ska renoveras i tv-programmet?
– Vi står för 80 procent av idéerna, tv för resten. En del av de företag produktionsbolaget har kontakt med väljer att stötta produktionen, som sponsorer.
Vad kan irritera er hos tittarna?
– Tron att vi bara skulle jobba hårt när tv är här och filmar. Att det finns en stab av byggjobbare som gör det verkliga jobbet, bakom kulisserna. Det är snarare tvärtom, det är när ingen är här och filmar som vi har tid att verkligen slita som vargar. Och det gör vi också.
Den som sett Agnes bredspackla och byta bjälklag vet att det är en slottsfru långt ifrån prinsessan på ärten. Men hon älskar också att jobba i köket, baka, dekorera fint och göra så att varje besökare känner sig som en kunglig gäst.
Stefan är elektriker i botten och gör allt utom sådant som kräver fackmannalicens, som fuktspärrar i badrummen.
Människor skänker saker.
– Ja, det är fantastiskt. Flera har prylar som de tycker passar bättre i ett slott än hos sig själva. Slottet är ju gigantiskt så det går åt många stora möbler. Sittmöbler i rokoko, gamla stora förvaringsskåp, kandelabrar och förgyllda jättespeglar är alltid intressant.
Men privatpersoner kan också irritera . . .
– Människor är snälla, men kan bli lite påträngande. De går runt i trädgården, fotar och en del har gått in i slottet om dörren stått öppen.
Agnes och Stefan sjuder av framtidstro och drömmar för sitt slott. Om de ska kunna realiseras behövs flera ekonomiska ben att stå på. Att dela slottet med andra, genom att hyra ut det, är ett sådant.
Hälften av de 900 kvadratmetrarna är renoverade och i somras hyrdes slottet ut via Airbnb. Dygnshyran är på över 7 000 kronor, men då kan man å andra sidan vara 14 personer som lever sagoliv och har hela slottet för sig själv.
– Vi hyr även ut det för fester i 12 eller 24 timmar och så har jag börjar arrangera målarkurser och slottsvisningar med fika, säger Agnes. Allt finns på www.slottet.net.
När slottet är uthyrt bor de själv i "Gröna villan" intill eller åker iväg på lite semester. Det tar en vecka för Agnes att tömma slottet på familjens privata saker, städa och förbereda alla sängar.
Blir det fler tv-säsonger?
– Vi vet inte. Men man skulle lätt kunna göra 20 säsonger till här, säger Agnes. Andra våningen, själva paradplanet med fyra meters takhöjd, tredje planet och vinden återstår ju.
Agnes vision om vinden är en teaterscen, en massa teaterkostymer, och att låta traktens barn vara där och sätta upp föreställningar.
Hur var det med servisen?
Jo, produktionsbolaget lyckades spåra upp släktingar till Ludvig Christoffer Bäck, slottets andra ägare som köpte Hägerstad 1869. Han var protokollsekreterare vid högsta domstolen och hade under de kommande 25 åren slottet som sommarbostad.
Han lät beställa en guldförgylld, magnifik servis med de egna initialerna, CB, från Paris. Jätteservisen har nu kommit hem till slottet igen och Agnes är på jakt efter ett maffigt vitrinskåp där den kan förvaras.
Den första snön har mjukt bäddat in Hägerstad slott, omgivet av Vindommens vatten. Ekarnas spretiga grenverk gnistrar av rimfrost. I slottet är det äntligen varmt, eldar sprakar och julens dofter omsluter stora som små.
Vad är väl en jul på slottet? Förhoppningsvis så fin som Agnes drömmer om, med barn, syskon och föräldrar samlade i hennes älskade rivningsobjekt, som alltmer tar formen av det slott det en gång var. En pralin som räddades i sista stund. Det måste firas.
– Från oss alla till er alla: En riktigt god jul!