Stor satsning på ny teknik hos korna

Mjölkrobotar och lösdrift har minskat arbetsbördan på Bäckeby gård i Måilla.

Foto: Privat

Bäckeby, Målilla2019-01-05 17:00

Staffan Olsson som driver Bäckeby gård utanför Målilla har fått mer tid att pyssla om sina djur sedan han installerade mjölkrobot och lösdrift. I juni 2018 kunde han fullt ut ta sin investering i drift. För att kunna göra den stora satsningen har han sökt bidrag hos Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling, som han nu fått besked om, är godkända.

Staffan Olsson har drivit gården, som är hans föräldragård, i cirka 20 år. Alltid som mjölkgård. Obekväma arbetstider med mjölkning, svårigheter att göra arbetet lockande för anställda och att ge dem fördelaktiga arbetsvillkor, ledde till funderingar på modernisering av produktionen. Valet föll på robotmjölkning och varm lösdrift. Successivt har mjölkkorna vant sig vid att bestämma över sina liv och sin vardag själva. De har flyttat in i sin lösdrift och trivs, enligt Staffan Olsson, mycket bra med det nya livet.

­– De har en väldigt lugn och stabil miljö. Var och en äter när den vill och mjölkar sig när den vill.

På gården är de flesta djuren av den svart-vita långlandsrasen. De har lite högre avkastning än de röd-brokiga. De är lugna och vänliga, men inte riktigt lika härdiga som de röda, förklarar Staffan Olsson. På Bäckeby gård finns i dagsläget 150 mjölkande djur. Staffan Olsson är glad över satsningen som har gjorts, även om det har varit en tuff inkörningsperiod, då man arbetade på både det gamla och det nya sättet.

– Det är mycket teknik och ett annorlunda sätt att jobba, så det tar ju tid innan allt har satt sig och blivit rutin, säger han.

Trots att korna sköter sig mycket själva, har man inte mist kontakten med individerna.

– Tvärtom, säger Staffan Olsson.

– Nu hinner man med det som var en omöjlighet tidigare. Det där pysslet och omhändertagandet som är så viktigt. Vi har mer tid för omsorg. Roboten larmar om den upptäcker om kons mjölk är förändrad och då tar vi hand om djuret på sedvanligt sätt.

Personalstyrkan på gården är oförändrad efter omställningen, men arbetstiden för var och en har blivit något kortare. Bara under skördetiden behövs mer folk på gården.

– Som väl alla vet så hade vi en usel skörd i somras, den var mycket lägre än normalt. Ändå tror jag att vi har lyckats klara situationen så att vi har vad vi behöver av stråfoder till vi kan släppa våra djur på bete fram på vårkanten.

– Nu räknar vi med att bidragen kommer in, de är ju godkända, så vi har gott hopp om det. Vi är otroligt nöjda med den här satsningen, säger Saffan Olsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!