Skrämmande fakta framtagen av forskare. Men - just de här siffrorna är framtagna i Amerika.
- Att de gäller även för Sverige vet vi bestämt, men det finns ingen forskning som visar på hur stora siffrorna är för vårt land, säger Knut Sundell, forskningsledare och docenten i psykologi.
Okända siffror
Hur stora eller små siffrorna än är för Sveriges del slår alla som forskar kring ungdomar och alkohol fast, att det finns stora folkhälsovinster med att försena ungdomars alkoholdebut.
- Även om de flesta ungdomar som börjar dricka alkohol i berusningssyfte inte får alkoholrelaterade problem, så innebär en tidig debut ökade risker, slår Knut Sundell fast.
Unga som dricker mycket alkohol kan förlora upp emot tio procent av sin hjärnkapacitet. För resten av livet. Den unga hjärnan tycks känsligare än man hittills trott.
Relaterade skador
Det ökar också risken för andra alkoholrelaterade problem, exempelvis skador på grund av olyckor, exempelvis trafikolyckor och våldtäkter. Men det ökar också risken för oskyddad sex, vilket kan leda till sexuellt överförbara sjukdomar.
- En tidig debut är en stor riskfaktor ur flera synvinklar. Den lägger ofta också grunden till skolk och snatterier, för att nämna något.
Men Knut Sundell, som numera jobbar vid Stadsledningskontoret i Stockholm, är samtidigt av den uppfattningen att det var värre förr. Att det dracks ännu mer alkohol exempelvis på 1970-talet.
- Efter det såg man en nedgång för konsumtionen. Vi fick en annan hälsotrend, det blev inne med joggning och det påverkade mängden.
Internationellt sett ligger Sverige bra till, enligt Knut Sundell. Medan svenskarna pratar om ungdomar som dricker en gång i veckan som högkonsumenter, skrattar nästan engelsmännen åt oss.
- Där definierar man högkonsumenter med de som dricker varje dag till och med.
Tidig debut
Tidig alkoholdebut är aldrig bra. Det vill Knut Sundell slå fast med det bestämdaste.
- De allra flesta blir trots allt inte alkoholister eller narkomaner. Drickandet pågår under en tid i tonåren, medan de är normbrytare, sedan blir de äldre, får familj, skaffar barn och de allra flesta kan leva ett normalt liv, utan ett alkohol- eller narkotikaberoende.
Ungdomars hjärnor är inte färdigutvecklade
För varje år alkoholdebuten skjuts upp, minskar risken för alkoholrelaterade problem med åtta procent.Forskning visar också att det är fyra gånger vanligare att de som börjar dricka alkohol vid 14 års ålder, blir alkoholberoende än de som börjar vid 20 års ålder.
Knut Sundell. Foto: Privat
Foto:
Som förälder vill man gärna tro och hoppas att ens barn ska förstå att det är farligt att börja dricka alkohol i unga år.
Men undersökningarna från CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, visar att cirka 75 procent av ungdomarna i årskurs nio är alkoholkonsumenter.
Alla dricker alltså inte, men för den skull ska man inte låta bli att ta ungdomarnas drickande på allvar.
I dag avslutar tidningen sin artikelserie där vi satt fokus på ungdomars drickande.