För de vuxna tycks inte se. Eller vill de kanske inte förstå hur vardagen förändras för våra barn och ungdomar.
- Jag tror inte att vuxenvärlden tar problemet med ungdomarnas alkoholvanor på allvar, säger fältassistent Rickard Rickborg. De nonchalerar att alkoholdebuten sker så tidigt som i elva-tolv års ålder.
I vissa fall, ska tilläggas. Men skrämmande är att det blir allt vanligare att de berusade ungdomar fältarna får ta hand om är så unga som nyss fyllda tonåringar.
- Vad gör egentligen så många 13-åringar ute långt in på natten. Vi har väl i alla fall ett ansvar för våra barn?
Frågan utmynnar i ett önskemål om en nolltolerans i Hultsfreds kommun.
- Ser polisen en elva-, tolv- trettonåring ute sent utan vuxet sällskap - kör hem honom.
Ett samhällsproblem
Alkoholen är på väg att bli ett samhällsproblem. Det finns en förändrad syn på drickandet även inom vuxenvärlden.
- När man tidigare drack kaffe tillsammans, njuter man nu istället en öl - för att varva ner, säger Annika Dehlin på Hultsfreds gymnasium.
Ungdomars alkoholdebut tenderar inte bara att sjunka allt lägre ner i ålder, det dricks framför allt betydligt större mängder i dag. Och - alkoholen är så lättillgänglig att alla, i vilken ålder som, kan skaffa smuggelsprit hur lätt som helst i Hultsfred. Om man inte föredrar internet som en annan enkel väg.
Hymlar inte
Det dricks också allt mer öppet. Ungdomarna hymlar inte längre med sina vanor.
- Vi ser ofta 13-14-åringar som går på gatorna med en kasse alkohol i handen. Synen har ändrats så dramatiskt, säger fritidskonsulent Tommy Svensson Pöder. Hade det varit för bara några år sedan hade man sprungit över stock och sten för att gömma sin kasse. Så inte grannen, tanten i mataffären eller någon förälder skulle få ögonen på en.
Legaliserade arenor
Dessutom menar man att föräldrarna skapar legaliserade arenor, genom att deras barn tillåts sitta hemma med kamraterna och festa på alkohol. Trots att de är långt ifrån 20 år. I den åldern ska kalasen bestå av bullar och saft, menar man.
- Det brukar heta att "föräldrarna tycker sig ha kontroll om barnen dricker hemma". Men när de sedan går ut fortsätter drickandet och godkännandet hemifrån gör det hela tillåtet.
Farlig toleransnivå
Att börja dricka tidigt betyder inte bara större skador på kroppen. Dessutom skaffar sig ungdomarna en otäckt hög toleransnivå.
- De kan dricka kopiösa mängder och jag reagerar över att tjejerna förändrat sina alkoholvanor så pass, säger Tommy Svensson Pöder. De är inte bara många fler än tidigare, snart lika många som killarna. De dricker också betydligt mer.
Förändras snabbt
De vet så mycket om problematiken de här människorna. De ser, de hör och de lever mitt i vardagen av ungdomsfylla. Som tyvärr också resulterar i mer bråk och mer kriminalitet.
- Det sägs alltid att "det har varit på samma sätt i alla tider", säger Rickard Rickborg, med många års erfarenhet av ungdomar i vår kommun. Men det är inte så. Det är en helt annan värld i dag.
Ungdomarnas vardag förändras så snabbt, berättar han och tar Valborgsmässofirandet som exempel.
- Från att ha gått med familjen och tittat på majbrasan ena året, ordnar 14-åringarna ölbrännboll nästa.
- De har inte längre något att längta till våra ungdomar, tillägger han. Vid 17 års ålder har de redan upplevt allt.
Brister i sitt ansvar
Alla är rörande överens. Vuxna tar inte sitt ansvar för att barnen ska växa upp till bra samhällsmedborgare.
- Du är alltid förälder till ditt barn. Oavsett ålder, säger Annika Dehlin. Det är din skyldighet att det lilla knytet får det bra även när han eller hon växer upp.
- Vuxna måste våga vara vuxna, tillägger Tommy Svensson Pöder. Vi måste ta tillbaka föräldraansvaret. Våga reagera - och agera som förälder.
"Våga ta ert ansvar som vuxna"
Vi är på väg att förlora en hel generation, ner i alkoholens djupa, svarta avgrund.Fältarna är rörande överens med personal inom skolan och fritidsgårdarna - föräldrarna tar inte det ansvar de borde.- När ska egentligen vuxenvärlden vakna och ta tillbaka sitt föräldraansvar, frågar de sig.
Foto:
Undersök- ningarna från CAN, Central- förbundet för alkohol- och narkotika- upplysning, visar att cirka 75 procent av ungdomarna i årskurs nio är alkoholkonsumenter. Alla dricker alltså inte, men för den skull ska man inte låta bli att ta ungdomarnas drickande på allvar.
Alkoholkonsumtionen i Sverige har ökat dramatiskt sedan mitten av 1990-talet. År 1996 uppskattades den totala årliga konsumtionen till 8,4 liter rent alkohol per invånare, 15 år och äldre. År 2004 låg nivån på 10,5 liter. Hur mycket man kan dricka utan risk är omöjligt att säga, men så mycket vet vi - det finns ingen "riskfri" alkoholkonsumtion.
I dag startar Vimmerby Tidning en ny artikelserie som fokuserar på ungdomars drickande. I den får vi möta oroliga föräldrar, ta del av fakta kring alkoholens påverkan på unga människor och uppgifter som visar att Hultsfred ligger över länssnittet. Hultsfredsungdomarna dricker både mer och oftare än på övriga orter i Kalmar län. Och förstås får vi möta ungdomarna själva. I deras vardag.