Nej, det är inte bara mor, far och kanelbullen som har egna dagar i almanackan. Nu har även fönstrena fått det, med renovering som tema. Sveriges länsmuseer, Riksantikvarieämbetet och Svenska Byggnadsvårdsföreningen står bakom Fönsterrenoveringens dag. Östergötland hakade också på detta arrangemang och det renoverades fönster i bland annat Motala och Linköping (Gamla Linköping). I en gammal scoutstuga i Vreta Kloster Hembygdsförenings område, Drabbisdal i Berg, ledde målarmästare Anders Ek, från företaget Bröderna Eks Måleri & Fasad i Norrköping, en kurs med ett 15-tal deltagare. Han visade traditionellt måleri – hur man skrapar, målar och kittar fönster. Marie Hagsten, byggnadsantikvarie från Östergötlands museum, medverkade också.
– Det byts fönster hela tiden. Jag har fått sex brev i min brevlåda med erbjudanden om fönsterrenoveringar till fantastiska priser, sa hon till kursdeltagarna. Ett syfte med kursen var att få deltagarna att inse att de kan göra arbetet själva och på så vis hålla ner kostnaderna.
– Det finns enstaka fall där man måste byta fönster, men mycket kan man göra själv, sa Marie Hagsten.
Och så måste man väl vara praktiskt lagd?– Ja, lite – och så måste man ha tålamod, sa hon.
Anders Ek inledde med att visa olika skrapor.
– Hur jobbar man med skrapa? Med, mot eller tvärs över virket? frågade han kursdeltagarna – och fick snart rätt svar: Med.
– Ja, man drar alltid skrapan med fibrerna, sa han.
Sedan började kursdeltagarna att skrapa sina fönster. Karin och Gerhard Dreilich kom från Sturefors, och ville lära sig mer inför arbetet med fönstrena i stugan:
– Vi har massor av fönster i stugan. Vi vill se om det är värt att spara fönstrena, eller byta dem. Vi har fått massor av informationom hur man använder redskapen, sa Karin i samband med fikapausen, och konstaterar:
– Det handlar om att leja bort fönsterrenoveringen, eller att göra det själv.
Elisabeth Petersson och hennes mor Maggan Petersson från Linköping har ett lantställe som renoveras, och ville lära sig mer om hur fönstrena ska behandlas:
– Vi har fått bra tips om skrapor, sa Maggan.
– Jag visste inte hur ett fönster är uppbyggt, med två pluggar, sa Elisabeth.
Kursledaren Anders Ek kommenterade kursen så här:
– Det var stor spridning. En del hade varit med en hel del, men en del var noviser.
Att komma igång med fönsterrenoveringen behöver inte vara så kostsamt:
– För 600 kronor kan man börja med fönsterrenoveringen, efter att ha köpt skrapa, glasskärare, lite penslar och slippapper, sa han.
Anders Ek demonstrerade och rekommenderade vissa varumärken, och kursdeltagarna delgav erfarenheter av olika material.
Med en bra skrapa kommer man långt när gammal färg, skruva roch spikar ska avlägsnas. Dessutom bör man ha en fil för att skärpa upp skrapan.
– Många tycker det är jobbigt att stå och skrapa en hel dag, men man gör så mycket man klarar av. Man ska aldrig sätta igång för mycket, utan ta det lite varligt, nämnde Anders Ek som ett klokt råd.
En snickare gästade kursen, och framöver är tanken att det ska ordnas kurs även i det som rör snickrandet i samband med fönsterrenovering:
– På en dag är det inte möjligt att även hinna med snickerihantverket, sa Anders Ek som kände att kursdeltagarna visade stort intresse för att lära sig mer om fönsterrenovering.