Förr var det en folkvandring till Skatteverkens kontor när sista deklarationsdagen närmade sig. Numera deklarerar nästan 90 procent av privatpersonerna digitalt, och de flesta pappersdeklaranter postar sin blankett.

Men det finns fortfarande de som vill lämna sin deklaration själv. Det märkte Skatteverket när de i fjol hade plockat bort brevlådorna och stängt brevinkasten. Ilskan var på sina håll stor.

I Norrköping och Linköping malde många att pilla in deklarationerna i dörrspringorna.

Artikelbild

| Skatteverket verkar föredra Kungsgator. På Kungsgatan 38 i Norrköping och Kungsgatan 27 i Linköping blir det dygnet runt-öppna brevlådor. På Kungsgatan 20 i Motala går det att lämna deklarationen när kontoret är öppet.

Nu har Skatteverket lyssnat på protesterna och sätter upp brevlådor igen. Men bara 16 april till 2 maj och bara vid en del kontor. I Östergötland är det kontoret på Kungsgatan 27 i Linköping och Kungsgatan 38 i Norrköping som förses med dygnet runt-öppna lådor.

På Kungsgatan 20 i Motala går det också att lämna pappersdeklarationer, men bara under öppettiderna måndag–fredag 10–16.

– Brevlådorna togs bort av säkerhetsskäl, men vi måste vara lyhörda. Den inlämning som skedde via dörrspringor förra året var långt ifrån säker. Därför har vi tänkt om, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

Deklarationerna ska i år vara inlämnade senast 2 maj. Pappersblanketter skickas ut mellan 15 mars och 15 april.

Artikelbild

| Så här såg det ut på Skatteverkets kontor i Norrköping i fjol. Deklarationer hade skjutits in under dörren och låg helt öppet för vem som helst att se.

Den som deklarerar digitalt och godkänner deklarationen utan ändringar senast den 2 april får sin eventuella återbäring redan 9–12 april. Övriga får vänta på pengarna till 4–7 juni.