6 höjdpunkter i XC90

Foto:

Bilnyheter2015-04-04 04:05

Anrik sadelmakare"Vissa av sömmarna kan enbart sys för hand".
Fredrik Hessel, komfortansvarig.

Den läderklädda ratten är ett gediget hantverk och varje söm är sydd för hand i en familjeägd fabrik i Skottland. Det är samma företag som sydde inredningen till den första T-Forden, men även Aston Martin hämtar sitt skinn från "Bridge of Weir". Lädersätena i nya XC90 har bantats ner så att de liknar moderna svenska möbler och i klädselns sidsöm vajar den svenska flaggan som förmedlar budskapet "Made in Sweden".

Den röda nyckeln"Med Volvos röda nyckel är det ägaren som bestämmer bakom ratten".
Håkan Samuelsson, vd Volvo Cars.

Volvo spränger inte enbart nya gränser - de sätter dem också. Är du en orolig förälder eller en person som lider av kontrollbehov? Tja, då ska definitivt läsa vidare. Volvo släpper nu en nyckel för bilägaren som vill vara säker på att fordonet framförs på ett säkert sätt - när ägaren inte själv sitter bakom ratten. Den nya röda nyckeln kan förprogrammera såväl toppfart som maximal ljudvolym inne i bilen och är ett perfekt tillbehör för föräldrar vars tonåring precis fått körkort och ska ge sig iväg på äventyr i pappas nyköpta XC90.

Från den svenska skogen"XC90:s färgpalett är inspirerad av det svenska landskapet".
Anders Bergström, interiör designer.

Materialet till instrumentpanelen har hämtats ifrån Norrlands djupaste skogar. "Flammig björk" har fått sitt namn av det karakteristiska mönstret i träet som skapats av extrema temperaturer och hårda vindar. När trävirket har valts ut sågas det i tunna fanerskikt, slipas och färgas. Många av momenten görs för hand och samtliga färger som använts har hämtat sin inspiration från det svenska landskapet.

Kristallklar växelspak"Varje växelspak har tagits fram för hand av våra duktiga glasblåsare".
Magnus Andersson, vd Orrefors.

Volvo växlar upp och dom gör det med småländska Orrefors. Vad sägs exempelvis om en hel växelspak gjord i kristall? Ja, varje liten detalj räknas och samarbetet är en hyllning till svenskt glas. Kollaborationen med Orrefors inleddes då Volvo utvecklade S60 Concept, men då bestod hela mittkonsolen av kristall. XC90 T8 är först ut med den nya växelspaken som bjuder på vackra, rena och exklusiva former!

Med rätt att peka"Röstkontrollen är så pass bra att du kan säga, "Spela The Boss", så får du Bruce Springsteen".
Nina Åberg, interaktionsdesigner.

Pekskärmen är lätt att navigera och härifrån styrs allt ifrån ljudanläggning till luftkonditionering. Skärmen är indelad i praktiska sektioner - en för varje område. När föraren vill ändra en inställning behöver man inte flacka mellan olika sidor eller gå tillbaka till huvudmenyn. Man klickar helt enkelt bara på den önskade rutan som då blir större samtidigt som de andra ligger kvar. Tack vare den nya pekskärmen som göteborgarna valt att kalla "Sensus" så har antalet knappar minskat. Fiffigt, men det behövs en viss träning för att få in den rätta snitsen.

Studio, scen eller konsert?"Vi vet att en förstklassig ljudupplevelse är en avgörande del av att köra lyxigt".
Michael Adenauer, ljudexpert.

Bra ljud är bland de viktigaste faktorerna för en riktigt skön bilresa - så skruva upp volymen och luta dig tillbaka för Volvo har nämligen inlett ett samarbete med den brittiska högtalartillverkaren Bowers & Wilkins. Den värsta anläggningen bjuder på 1 400 watt som strömmar ut genom 19 högtalare, så oavsett vart i bilen du sitter kommer ljudupplevelsen att vara något utöver det vanliga. Tre olika lägen finns att välja mellan: Studio, Scen eller Konsert. Det sistnämnda läget har hämtat sin inspiration från Göteborgs konserthus och för att få till det rätta ljudet så tog man hjälp av stadens symfoniorkester.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!