Accord med autopilot

I nya Honda Accord är föraren på väg att bli överflödig! Avancerade datorer och avståndsradar gör nämligen bilen intelligentare än de flesta människor av kött och blod.

Foto:

Bilnyheter2005-11-10 08:06

Gör föraren ett misstag så tar elektroniken över och kan i nödfall både styra och bromsa bilen utan mänsklig inblandning.
Det här är ingen fantasi eller framtidsvision, utan rena rama sanningen och nya Accord börjar säljas i Sverige i vår!
Till alla nya förkortningar som den bilintresserade ska lära sig hör nu även "Lane Keep Assist" eller "filhållningshjälp" på svenska. I korthet består systemet av en videokamera som läser av vägens markeringslinjer.
En dator beräknar sedan den nödvändiga styrkraften för att hålla kursen mellan vägens mitt- och sidolinje. Tappar föraren kontrollen så styrs bilen automatiskt med ett virtuellt sjätte sinne under femton sekunder sedan brakar helvetet löst i form av varningssignaler.

Lite kusligt
Men det finns fler godbitar - exempelvis den nya intelligenta farthållaren som ser till att hålla avståndet till framförvarande bil.
En radar i fronten läser av vägen och dyker ett hinder i form av en långsammare bil upp så slår bromsarna till helt automatiskt.
Båda säkerhetssystemen ökar trafiksäkerheten genom att förhindra att föraren helt enkelt agerar fel eller i värsta fall slumrar till bakom ratten.
Det känns först kusligt att känna bilen bromsa, accelerera och styra helt av sig själv. Det hela sker dock med sådan precision att funktionerna är lätta att acceptera och sannolikt kan många singelolyckor undvikas, vilket är viktigast.
Honda Accord säljs med fyrcylindrig bensinmotor på tvåliter och 155 hästar eller 2,3-liter och 200 Dessutom erbjuds en oljebrännare på 140 hk och som "top of the line" finns R-versionen som lämnar hela 220 hästar. Snacka om att nya Honda Accord är med på noterna!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!