Bilens Moulin Rouge

Moulin Rouge är ett världsberömt inneställe i Paris som bjuder på cabaretshower med fart och fläkt. Det finns flera likheter mellan nattklubben och stadens charmiga bilsalong: det är magiskt, färgstarkt och båda bjussar på föreställningar som spränger alla gränser. Men det finns en skillnad - för medan Moulin Rouge sprudlar av liv varje kväll så inträffar stadens bilsalong blott vartannat år. Men nu är det äntligen ridå upp för årets bästa motorfest!

Foto:

Bilnyheter2006-10-04 04:18

Det är inte så konstigt att Paris bilsalong är i en klass för sig. Metropolen bjuder ju redan på de bästa showerna, den exklusivaste shoppingen och de flottaste restaurangerna där gästerna betalar tusenlappar för att käka sniglar och grodlår. Det som blir trendigt i fransosernas huvudstad blir snabbt brännhett över hela världen och det har bilindustrin förstått. Så häng med på en guidad rundtur genom mässhallarna i Port de Versailles. Här är många av utställningsobjekten nästan lika barnförbjudna som de lättklädda damerna på Moulin Rouge!

Alfa Romeo 8C Competizione
Fotograferna svärmade runt den supersköna italienskan som getingar på saftflaskan. Alfa Romeo 8C Cometizione är mässans läckraste sportcoupé och namnet är en hyllning till tävlingsbilen 6C Competizione som rattades på femtiotalet i klassiska Mille Miglia. Ja, den nya arvtagarens formgivning känns tydligt igen från gångna tiders racersportvagnar och de planerade femhundra exemplaren lär säljas med rekordfart. Motorn under den långa och breda motorhuven är en vinkelåtta på 450 hästar, en maskin som Maserati fått släppa till. Interiören består till stora delar av kolfiber och kompositmaterial vilket avspeglar sig i inköpspriset: 1,5 miljoner kronor.
Audi R8
Om man har vunnit det anrika 24-timmarsloppet på Le Mans fem gånger och lever efter parollen "försprång genom teknik" så är ingenting omöjligt. Audi R8 är ett rullande bevis på det och orderboken öppnade den tjugoåttonde september. Det finns inte mycket att fundera på, förutsatt att du kan snylta 1 059 000 kronor ifrån hushållskassan och orkar vänta tills sommaren 2007. För slantarna får du en supersportbil som bräcker det mesta, eller vad sägs om en mittmonterad V8 på 420 hästkrafter som kan beskådas genom bakrutan och dessutom är belyst på kvällen? Färden till hundra rullar på 4,6 sekunder och med fartränder lite varstans kan trehundra km/h toppas!
Citroën C-Métisse
Paris bilsalong är naturligtvis de franska biltillverkarnas hemmaarena och kampen om besökarnas exalterade blickar är på liv och död. Därmed finns det inga gränser för skaparglädjen och eldröda Citroën C-Métisse får oss att tända på alla cylindrar. Designen är superfräck med måsvingedörrar och man tycks se den i "widescreen-format". Bilen liksom dras ut mer i kanterna och mindre i mitten. Motorn är en turbomatad dieselsexa på 208 hästkrafter och som grädde på moset drivs bakhjulen av varsin elmotor på tjugo hästar. Även interiören bjuder på en glamorös men något spejsad tillvaro. Serieproduktion? Tja, vem vet?
Ferrari P4/5
Ferrari P4/5 är utan tvekan salongens exklusivaste supersportbil och har inspirerats av sextiotalets Le Mans-racers. Pininfarina har specialbyggt drömvagnen åt bilsamlaren och filmproducenten James Glickenhaus för i runda slängar 34 miljoner kronor! Amerikanaren skeppade helt sonika sin Enzo Ferrari till Italien och bad det världsberömda designhuset att förvandla den till något alldeles extra. Resultatet talar för sig självt och fick åskådarna att tappa hakan. Några centimeter bakom föraren arbetar en V12:a på 660 hästar som spurtar till hundra på 3,5 sekunder och toppar 362 km/h.
Ford Mondeo
Ford har minsann hållit oss på halster länge men på bilsalongen presenterades nya Mondeo, trodde vi! Men i verkligheten är det ännu ett koncept, fast den här gången i kombiutförande och mycket nära produktionsversionen som släpps i början av nästa år. Vi kan dock förvänta oss en rymlig familjebil eftersom plattformen delas med familjebussen Galaxy. Interiören bjuder på en nyhet vid namn "Human Machine Interface". Det innebär att alla viktiga funktioner sköts med ett reglage i ratten och två färgskärmar på instrumentpanelen. En rad bensinare och dieselar erbjuds, bland annat en välkänd turbofemma på 220 hästar. Ja, den har hämtats från lagerhyllorna hos Volvo!
Kia CeeŽd
Har man inte mycket att tänka på så kan man fundera över vad olika bilars modellnamn betyder. Du som vill fortsätta att fundera kan sluta att läsa här - för alla Er andra kan vi avslöja att "CE" är franska för den europeiska unionen samtidigt som "ceed" betyder sädeskorn på engelska. Alltså något som växer och gror, vilket koreanernas första Europatillverkade familjebil lär göra. Kia CeeŽd väckte stor uppmärksamhet under salongen och lanseras i början av nästa år. Här kan man verkligen snacka om beslutsångest: femdörrarsversionen erbjuds nämligen med fem motorer, tre utrustningsnivåer, fyra interiörpaket, fem olika mittkonsoler, sju klädslar och tolv färgalternativ. Dra på trissor!
Lexus LS 600h
Det finns säkert många direktörer som vill ratta en lyxbil med V8 och ändå leva upp till företagets positiva miljöstämpel. Det låter lika hopplöst som att få jänkarna att skriva under Kyotoprotokollet, men nu är det faktiskt möjligt. Lexus LS 600h är världens första hybridbil med vinkelåtta och permanent fyrhjulsdrift. Totaleffekten ligger på 450 hästkrafter och prestandan kan jämföras med en V12:a, medan soppaförbrukningen ligger på 0,96 liter milen. Allt i bilen är mycket avancerat och vi kan inte låta bli att berätta om kamerasystemet som håller koll på såväl förarens blick som vägen. Om ett hinder dyker upp och föraren samtidigt tittar åt sidan så slår systemet larm. Reagerar inte föraren inom en viss tid så aktiveras bromsarna automatiskt. Priset blir runt 1,1 miljoner.
Mercedes CL65 AMG
En sak kan vi konstatera omedelbart: ser du en Mercedes CL65 AMG i backspegeln så behöver du inte börja gasa på rent djävulskap. Du har nämligen ändå ingen chans med tanke på att vinkelåttan levererar 525 hästkrafter och hela 630 Newtonmeter. Hundrastrecket nås på 4,6 sekunder och när plattan åker i mattan så tar du dig till 250 km/h sedan är det roliga, men ack så farliga, slut. Hög komfort kombineras med delikata köregenskaper och allt är förpackat på ett sätt som verkligen sätter känslorna i svall.
Mini Cooper
Ladies and gentlemen, låt oss presentera nya Mini Cooper! Ja, den är faktiskt helt ny fast med "minimala" förändringar kan tyckas. Fronten bjuder dock på de största nyheterna med en tvådelad grill och ett svart rutmönster. När vi ändå är inne på design är det värt att notera att även aktern har förändrats tack vare större bakljus. Annars är det interiören som bjuder på de flesta överraskningarna - den mittmonterade hastighetsmätaren har exempelvis blivit än större och närmar sig snart rattens diameter. Under huven erbjuds helt nya bensinmotorer på 95, 120 respektive 175 hästkrafter. Grundpriset startar ifrån 169 900 kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!