Billigaste miljöbilen

Vad sägs om att köpa en ny miljöbil för 79 000 kronor? Många lockas säkert av erbjudandet tills man läser det finstilta: "made in Romania". Bilen heter Dacia Sandero och företaget byggde faktiskt sin första familjebil till diktatorn Nicolae Ceausescu som avrättades genom arkebusering 1989. Nu skjuter rumänerna skarpt igen och frågan är om kvalitén är lika låg som det attraktiva priset?

Foto:

Bilnyheter2009-04-02 07:10


Dacia Sandero byggs i Rumänien och bara det kan säkert resultera i vissa tveksamheter, men en snabbtitt på bagageluckan ger lugnande besked. Där står nämligen "by Renault" eftersom det numera är fransoserna som äger lågprismärket som har stora försäljningsframgångar runt om i Europa.

Låga löner
Lågt pris, men också låg säkerhet och låg utrustning. Man får det man betalar för och det stämmer på nya Dacia Sandero. Egentligen är priset 89 000 kronor, men eftersom etanolfyran på 85 hästkrafter kvalar in som miljöbil så blir prislappen aptitliga 79 000. För dessa pengar får man en riktigt snygg småbil, men du blir inte bortskämd med utrustning. Vad gäller säkerheten så ingår enbart två krockkuddar och antisladdsystem är tyvärr bara att glömma. Komforten är dock helt okej och vi gör tummen upp för såväl kupéutrymmet som köregenskaperna. Om du inte nöjer dig med budgetversionen så erbjuds två andra utrustningsnivåer: "Ambiance" och "Laureate". Vi rekommenderar den sistnämnda vars slutnota hamnar på 95 000 kronor (inklusive miljöbilsrabatten) men då ingår det mesta i utrustningsväg tillika sidokrockkuddar och servostyrning. Vill du däremot ha radio och luftkonditionering så kostar det 6 900 kronor extra. Vad som är hemligheten med att bygga billiga bilar i Rumänien? Tja, genomsnittslönen ligger på tusen spänn i månaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!