Blåsningen räddar liv

I början av 2008 lanseras en världsnyhet - Alcoguard kommer att erbjudas som tillval i Volvo S80, V70 och XC70. Innan sommaren lanseras tekniken också till de övriga modellerna. Det innebär ett stort genombrott för alkolåset som tidigare bara funnits för eftermontering. Alcoguard är integrerad i bilens elektroniska system via bluetooth och priset blir 8000 kronor. En billig investering med tanke på att var tredje dödolycka i trafiken är alkoholrelaterad.

Foto:

Bilnyheter2007-12-19 10:23


Den mest tillförlitliga metoden att mäta alkohol i utandningsluften är med bränslecellsteknik, vilket Alcoguard baseras på. När sensorn identifierar etanol i utandningsluften omvandlas denna till en elektrisk ström i bränslecellen och själva strömstyrkan är sedan ett mått på berusningen. Blåsningen behöver inte alls vara lika kraftig som i polisens mätare och en tydlig signal säger till när allt är klart.

Du har avgörandet
Volvos mätare visar inte den exakta promillehalten, utan resultatet av utandningsprovet indikeras istället med lysdioder på den trådlösa handenheten. Grönt ljus: 0,0-0,1 promille alkohol, bilen startar. Gult ljus: 0,1-0,2 promille alkohol, bilen startar men man bör vänta med att köra. Rött ljus: över 0,2 promille alkohol, bilen startar inte. Alcoguard är dock ett stödjande system och det är alltid upp till föraren att ta det avgörande beslutet. För nödsituationer eller om handenheten tappats bort finns nämligen en "tjuvkopplingsfunktion". Allt loggas dock i systemet där endast ägaren har möjlighet att få ut informationen. Alcoguard är lättanvänd och det finns ett inbyggt minne på 30 minuter som gör att man bara behöver blåsa efter längre uppehåll i körningen. Volvo planerar att sälja omkring 2000 enheter per år och siffran väntas stiga efter hand. Det är ju trots allt en billig livförsäkring för alla!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!