Champs Ellypse

(Paris - Frankrike) Champs Elysées är paradgatan i fransosernas vackra huvudstad och därmed platsen för ett ändlöst trafikkaos. Det tutas, bråkas och smockan hänger i luften. Ja, att köra bil i ett paradis fullt av parisare är inte lätt och det vet inte minst Renault. Därför har nya Ellypse skapats - det är en konceptbil där design och trafikmiljön gått hand i hand.

Foto:

Bilnyheter2002-09-13 17:48

Med tanke på fransmännens heta temperament så har Renault Ellypse skapats efter mottot: lugn och välbefinnande. Vilket kan behövas, på Paris gator rullar nämligen 2.5 miljoner bilar och alla tycks hamna samtidigt vid Triumfbågens enorma rondell. Här möts tolv gator i en åttafilig cirkulationsplats och ordet trafikkaos får plötsligt ett ansikte...

Miljövänligt konceptMen i Renault Ellypse går livet i ett annat tempo. Det genomskinliga taket släpper in solen och ger en harmonisk omgivning. Instrumentpanelen är dessutom lättarbetad och består av en superdator som kontrollerar samtliga bilens funktioner. Den styrs med hjälp av en bildskärm och på den plats som växelspaken normalt placerats finns nu en smidig mus. Miljön har också stått i fokus - Ellypse är nämligen tillverkad av polyesterfiber från plastflaskor, återvunnen metall och textilier i naturfibrer. Under huven jobbar en turbodiesel på hundra hästar och en elmotor som drivs med solceller. Därmed sörplar Ellypse i sig blott 3.2 liter per 100 km samtidigt som en nyutvecklad katalysator fångar upp de cancerframkallande partiklarna i avgaserna. Världspremiären sker naturligtvis på höstens bilsalong i Paris - staden där genvägar alltid blir senvägar!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!