Detroit dominerar

Den första bilsalongen i Detroit invigdes en snöblaskig decemberdag 1907. Det innebär att årets bilfrosseri firade hundraårsjubileum och vilken fest det blev! Att vi bevittnar ett gigantiskt skådespel bekräftas av borgmästaren Kwame Kilpatrick.

Foto:

Bilnyheter2007-02-06 09:39

Han berättar stolt att årets pigga "hundraåring" drar in fyra miljarder kronor till staden. Siffrorna talar sitt tydliga språk: 1907 presenterades sjuttio bilar, 2007 presenterades sjuhundra och här bjuder vi på andra delen av "the greatest show on earth!"

Dodge Viper
Den forne F1-stjärnan Juan Pablo Montoya var på plats för att sköta snacket under premiären av uppgraderade Dodge Viper. Bilen är egentligen framtagen av en enda anledning: för att slå undan benen på myten Corvette. Men jänkarna konkurrerar inte med hypermoderna motorer eller antisladdsystem - sådant anses frökenaktigt i staterna! Det handlar istället om traditionell teknik där den gamla devisen fortfarande gäller: "there is no substitute for cubic inches" (inget kan ersätta stor cylindervolym). Under den nydesignade motorhuven arbetar en vinkeltia på mäktiga 8,4 liter och 600 hästkrafter.
Holden EFIJY
Det glada femtiotalet får nytt liv i den här konceptbilen från australiensiska Holden - EFIJY är nämligen en streetracer med gårdagens design och dagens kraftresurser. Vagnen är lika kurvig som värdinnorna i montern och karossen är handgjord av glasfiber. Interiören bjuder på fantastsikt detaljarbete med golv och träpaneler i lönnträ. Här kombineras gammalt med nytt och det hypermoderna navigationssystemet visas exempelvis på en skärm i svartvitt! Klimatanläggningen har dessutom en symbol som föreställer en gentleman i hatt och så fortsätter det? Vinkelåttan är dock en ultramodern leksak på 650 hästkrafter som klipper en Ferrari vid stoppljuset.
Mini Cabrio Sidewalk
Mini har precis lanserats i en ny fräsch version och på bilsalongen förväntade sig många få se den nya cabben. Men tji där gick dom bet - i montern stod nämligen den gamla parkerad fast i ett prisvärt specialutförande kallat "Sidewalk". Det innebär att bilen är näst intill fullutrustad med fem nya kulörer, ett fräckt spoilerpaket, 17-tums aluminiumfälgar och en exklusivare läderklädsel. Motorprogrammet är dock oförändrat: 90 hk för Mini One, 115 hk för Cooperversionen samt 170 hästar för Cooper S. Det här är en välkänd metod för att hålla liv i försäljningen innan den nya cabrioleten lanseras 2008.
Rolls-Royce Phantom Drophead
Vad sägs om en cabriolet med teakpaneler och elektriska dörrar hängda i bakkant? Tryck bara på starknappen så mullrar vinkeltolvans 460 hästkrafter igång samtidigt som den silverglänsande damen på grillen reser sig från sitt grekiska tempel. I Rolls-Royce Phantom Drophead Coupé kan ägarna vältra sig i lyx och flärd - men det krävs ett digert bankkonto. 3,4 miljoner står det på prislappen till bilvärldens flottaste lyxcab. Linjeföringen är verkligen extrem och även färgmatchningen tar andan ur oss, eller vad sägs om azurblått i kombination med en motorhuv i handborstat stål? Ja, det finns inget annat att göra än att ta av sig Borsalinohatten och buga djupt inför den bevingade kylardamen!
Smart fortwo
Varannan nybil som säljs i staterna är en stor bränsleslukande pickup. Smart vill ändra på trenden och har bestämt sig för att lansera nya tvåsitsiga fortwo i "Viagra-bilarnas" förlovande land. Om det är ett smart drag eller ej får tiden utvisa men själva bilen är det absolut inget fel på. Utvecklingsarbetet har kännetecknats av evolution snarare än revolution och alla de klassiska ingredienserna finns bevarade. Däremot har karossen vuxit med tjugo centimeter vilket naturligtvis gynnar såväl komforten som bagageutrymmet. I maskinrummet erbjuds en oljebrännare med partikelfilter på 45 hästkrafter och tre bensinare på 61, 71 respektive 84 hästar.
Volkswagen Tiguan
Volkswagen Tiguan ska ha sin världspremiär under året och här är en liten aptitretare. Designen är mycket lik produktionskärran men specialdäcken kan vi glömma. Titta noga på bilden så ser du en orange linje nedanför däckprofilen som matchar lacken! Interiören präglas av färgerna svart, silver och orange - exempelvis återfinns den sistnämnda färgen i lädersömmarna. Under huven arbetar en av de första dieselmotorerna som använder sig av reningstekniken Bluetec. Systemet går ut på att tillsätta ammoniak i avgaserna och på så sätt ändras den kemiska sammansättningen, vilket innebär att en katalysator kan reducera bort utsläppen av kväveoxid med upp till nittio procent.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!