Emblemens hemlighet

Kylarprydnaderna är små, men ack så viktiga! På några få kvadratcentimeter ska de uttrycka en bils innersta själ. På femtio- och sextiotalet tyckte många tillverkare att det räckte med att enbart ha bilnamnet ingraverat med kromade bokstäver på plåten. Idag är det annorlunda. Nu plöjs miljonbelopp ner i jakten på att hitta det perfekta kylaremblemet. Men vad betyder några av våra mest kända bilsymboler egentligen? Vi har svaren!

Foto:

Bilnyheter2007-08-01 07:38
Alfa Romeo
Visst har Alfa Romeo en härligt gammaldags logotype? Företaget grundades 1910 och firmamärket blev en kombination av Milanos stadsvapen och en lite otäckare bild hämtad från det vapen som tillhörde den mäktiga familjen Sforza under medeltiden. Symbolen föreställer faktiskt en slingrande orm som håller på att sluka ett gossebarn!
Audi
Horch betyder lyssna på tyska och Audi betyder lyssna på latin - det är förklaringen till att August Horch döpte sitt företag till Audi. Historien bakom de fyra sammanlänkande ringarna sträcker sig tillbaka till 1932 då det var världsdepression och den tyska bilindustrin gick på knäna. För att rädda vad som räddas kunde slog sig Audi, DKW, Horch och Waderer samman, därav de fyra sammanlänkande ringarna.
BMW
BMW:s världsberömda kylarmärke föreställer inte ett schackbräde. Det vi ser är en stiliserad bild av mönstret som bildas i en roterande flygplanspropeller. Faktum är att Bayerische Motoren Werkes karriär startade med att tillverka motorer till "die deutschen luftwaffe". Redan 1916 lyckades företaget sätta ett imponerande höjdrekord på 9 760 meter. Men nu för tiden är det bara bilarna som flyger fram?
Mercedes
För över hundra år sedan skickade Mercedes grundare, Gottlieb Daimler, ett vykort till sin hustru. Han hade markerat deras hus i Deutz med en stjärna och skrev "en dag kommer denna stjärna att lysa välsignande över vårt arbete". 1909 registrerades så den treuddiga stjärnan som Mercedes varumärke och resten är, som man brukar säga, historia!
Mitsubishi
Redan 1917 började Mitsubishi tillverka bilar. Model A blev Japans första serietillverkade bil och numera produceras närmare två miljoner vagnar årligen med den gamla logotypen i fronten - de tre röda diamanterna. Dessa dyrgripar återfanns från början på grundaren, Yataro Iwasakis, familjevapen och Mitsubishi betyder just "tre diamanter" på japanska.
Opel
Opels berömda blixt var från början en stigande zeppelinare på väg ut genom en ring. Men zeppelinarnas popularitet tog snart slut och efter andra världskriget designades emblemet om till något som starkt påminde om ett jetflygplan. Och flygplanet gjordes i sin tur om till dagens blixt. Tro det eller ej, men grundaren Adam Opel började faktiskt med att tillverka symaskiner år 1837. Biltillverkningen inledes inte förrän 61 år senare!
Rover
Visst är det märkligt att det numera kursade Rover har ett vikingaskepp som symbol? Kanske försöker engelsmännen få själssåren efter vikingarnas härjningar att läka genom att själva leka nordmän. Hur om helst började historien på 1890-talet med en cykel som hette just Rover, vilket är engelska för "sjörövare". På 1920-talet började Rover bygga bilar och monterade ett emblem med ett vikingaskepp och ett vikingahuvud i kylaren.
Saab
I begynnelsen tillverkade Saab enbart flygplan. Svenska Aeroplan Aktiebolaget grundades i maj 1937 och exakt tio år senare hade teknikerna tagit fram prototypen till den första markbaserade produkten: Saab 92. Under årens lopp har logon förändrats vid flera tillfällen, men den berömda Skånegripen har hängt med sedan 1984. Konstnären heter Carl Fredrik Reuterswärd och den senaste uppdateringen inträffade den fjortonde augusti år 2000 då Scania plockades bort från varumärket.
Skoda
Historien om Skodas varumärke börjar på tjugotalet. Då reste nämligen Emil Skoda till USA och där övertalade han en indian att följa med hem till Tjeckoslovakien som betjänt. Detta tycks ha satt fart på fantasin hos Skodas dåvarande marknadschef - för det påstås vara han som kom på idén att Skoda skulle ha en indian som symbol. Man började skissa på en logotype med en ståtlig indianhövding aŽla Sitting Bull men efterhand blev indianen moderniserad och slutligen återstod bara några fjädrar och en pil.
Subaru
"Ser du sex stjärnor i det blå, kan det vara Subaru må du tro". Nej, man kan knappast anklaga Subaru för att vara på villovägar. Kylaremblemet består nämligen av stjärnkroppen Plejaderna och dess japanska namn är just Subaru. Stjärnhopen innehåller hundratals gnistrande stjärnor men oftast ser man bara sex av dem med blotta ögat. Dessa fungerade som forntidens hjälpmedel för att bestämma positionen.
Volvo
Volvo är det latinska ordet för "jag rullar" och många undrar säkert hur namnet dök upp? Ja, det är en händelse som utspelade sig i augusti 1926. Det var då Assar Gabrielsson och Gustav Larson skrev kontrakt med SKF om att starta biltillverkning. SKF-direktörerna letade i sina gömmor och dammade av ett gammalt bolag från 1915 med 200 000 i aktiekapital vars namn var Volvo. Den fjortonde april 1927 presenterades så den första Volvobilen och i kylaren placerades en ring med en snedställd pil för att symbolisera det goda svenska stålet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!