En riktig "höjdare"

Transition har äntligen fått luft under vingarna och tagit sin första hissnande flygtur. Med en simpel knapptryckning fälls de 8,2 meter långa vingarna ut och på enbart trettio sekunder sker förvandlingen från bil till flygplan. Därmed kan du glömma milslånga köer på motorvägen och dessutom behövs ingen hangar - kärran får nämligen plats hemma i garaget. Men det finns en hake: ägaren måste givetvis ha både körkort och flyglicens.

Foto:

Bilnyheter2009-05-08 07:33


Det lite udda företagsnamnet Terrafugia betyder "flykt från marken" på latin medan själva modellnamnet Transition betyder "förvandling" - vilket båda stämmer på pricken. För på enbart trettio sekunder byter vidundret skepnad från en tvåsitsig bil till ett sportflygplan.

Fallskärm som bonus
Transition är klassad som ett "Light Sport Aircraft" vilket innebär att det bara krävs en enklare flyglicens i USA. Klassningen gör att den flygande bilen inte får lyfta i dåligt väder eller när sikten är begränsad. Utbildningen är dock inte särskilt svårt och normalt räcker det med tjugo timmars intensivkurs för att klara de amerikanska kraven. Terrafugia Transition behöver en start- respektive landningsbana på 750 meter och i USA finns det femtusen sådana flygplatser, vilket i teorin innebär att man aldrig är mer än fem mil ifrån någon. Är du flygrädd så kan vi glädja dig med att det som extratillbehör går att beställa en fallskärm vilken fälls ut vid en nödsituation. Rotaxmotorn på hundra hästar driver såväl framhjulen som propellern och man kan tanka kärran på vilken mack som helst med blyfri bensin. Priset är drygt 1,6 miljoner kronor och första leveransen sker nästa år. Frågan är om ägaren har en bra livförsäkring?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!