Ett (känslo)laddat möte

Miljön ligger Toyota varmt om hjärtat och från den el- och bensindrivna Prius-modellen tar nu japanerna ytterligare ett kliv in i framtiden mot nollutsläpp med en laddhybrid. Från de första testerna har resan gått fort och i december 2009 började produktionen av de första 600 förseriebilarna som nu är med i ett omfattande test innan försäljningsstarten nästa år. Häng med på den första unika provkörningen!

Foto:

Bilnyheter2011-05-04 04:05


Det kan låta lite förvillande när vi säger laddhybrid för Toyota har väl redan en elhybrid, eller? Jo, det är riktigt. För fjorton år sedan kom, sågs och segrade Prius som är en el- och bensinhybrid. Systemet funkar så att man startar på el men räckvidden är bara två kilometer innan bensinmotorn greppar in. Nu är det dags att rulla vidare mot nya mål.

Läskigt ljudlös
Den yttre designen liksom drivlinan och inredningen är precis som i dagens Toyota Prius. Det skiljer alltså ingenting, men tittar vi noga exteriört så hittar man en liten lucka som döljer ett eluttag på vänster framskärm. Testbilen rullar iväg med hjälp av en elmotor på 82 hästkrafter vars batterier måste laddas och det genom ett vanligt eluttag - därav namnet laddhybrid eller Plug-in-Hybrid. Efter nittio minuter kan man köra två mil helt ljudlöst och utan några utsläpp innan den lilla bensinfyran på 99 hästkrafter vaknar till liv. Då hamnar förbrukningen på 0,26 liter milen medan koldioxidutsläppet är 59 gram. Men det blir ingen billig affär - priset lär bli 350 000 kronor vilket är lite styvt 80 000 mer än för vanliga Prius. Men det är ändå ett "fynd" enligt utvecklingsfolket eftersom batterierna kostar lika mycket som alla andra delar i bilen tillsammans!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!