Etta på svensktoppen

Svensktoppen är en kulturinstitution, en lika blågul symbol som faluröda stugor och Kalles kaviar. Men det finns faktiskt en världsstjärna som får Björn Skifs rekord på hundrafyrtiotvå veckor att blekna. Vi snackar förstås om herrgårdsvagnen från västkusten som varit ohotad etta på svensktoppen sedan femtiotalet. Av alla nya bilar som säljs är var tionde en "go göteborgare" och snart är det världspremiär för en helt ny generation. Vi har tittat närmare på nya - Volvo V70!

Foto:

Bilnyheter2007-02-08 08:18

Undersökningar visar att det första alla killar spanar in på tjejerna är rumpan och nu finns liknande studier för bilbranschen som visar exakt samma tendens. Inget tycks slå en välformad och vältränad rumpa! Det har designfolket bakom nya Volvo V70 tagit fasta på och presenterar en snygg akter som verkligen drar blickarna till sig. Häng med och smygtitta på folkbilen som erbjuds i sexton kulörer.

Knappälskare sökes
Det är fult att vända ryggen mot kunden, men så lär det bli i fallet Volvo V70. Baken är nämligen familjevagnens "bästa sida" tack vare de fräcka bakljusen där överdelen är inbyggd i den sexkantiga bagageluckan. Är du lite småslö erbjuds även en elektrisk "skufföppnare" som manövreras med hjälp av fjärrkontrollen. Fronten är en närmst identisk kopia av storebror S80 och det finns en anledning: därmed kan motorerna delas vilket vi återkommer till. Herrgårdsvagnen har växt till sig rejält: längden med tretton centimeter, axelavståndet med åtta och bredden med fem. Det betyder att såväl bagage- som kupéutrymmet bjuder på betydligt större utrymmen. Interiören präglas av exklusivitet och det första man lägger märke till är att handbromsen flytt fältet och är ersatt med en elektrisk knapp. Ja, alla knappälskare finner verkligen sitt lystmäte och vi räknar till minst sjuttio stycken. Audiofiler slickar sig säkert runt munnen och köper till ljudanläggningen som består av fjorton högtalare på totalt 910 watt.

Håll mitt hjärta
Under huven erbjuds ett rekordbrett motorprogram - bland annat en bensinsexa på 238 hästkrafter samt en ny turbosnurra på 285. Den senare kallas T6, har fyrhjulsdrift och sprinten till hundra rullar på sju sekunder. Vid försäljningsstarten i augusti finns även den välkända turbofemman på tvåhundra hästkrafter och lite senare tillkommer en etanolfyra på 145. Är du på dieseljakt så är det bara att välja och vraka mellan två femmor på 163 respektive 185 hästkrafter. Utan finesser kommer man dock inte långt i karriären och det är V70 fullproppad med. Exempelvis ett radarbaserat krockvarningssystem som arbetar tillsammans med bromsarna och ska undvika påkörning bakifrån. Farthållaren håller dessutom avståndet till framförvarande bil automatiskt samtidigt som en kamera i vardera ytterbackspegel har hjärnkoll på döda vinkeln. Slutligen måste vi nämna några ord om "fjärrisen". Det är bara att zappa så kan du se om bilen är låst, om larmet löst ut och om skurken är kvar i bilen. Det senare sker med hjälp av en känslig hjärtslagssensor. Björn Skifs rekordhit på svensktoppen heter just "Håll mitt hjärta" och snacka om att pulsen höjs i nya Volvo V70!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!