Fallucka för fortkörare

En fallucka i vägen ska sätta stopp för fartsyndare. Visst kan det låta lite märkligt men fortkörare får vara beredda på en rejäl smäll då det nya farthindret sätts upp. Hastigheten registreras med hjälp av radar och vid överträdelser fälls en del av vägbanan ned och en sex centimeter hög kant friläggs. Passagen skapar obehag för föraren som förhoppningsvis lär sig att lätta på gasen. Frågan är om det nya systemet stöter på några "hinder?"

Foto:

Bilnyheter2012-05-09 04:05


Det är företaget Edeva som ligger bakom lösningen och först ut med att testa det nya systemet vid namn Actibump är Linköpings kommun. Resultatet har varit lyckat och antalet fortkörare har minskat från 70 till 40 procent. Passagen har väckt intresse från flera håll i landet och bli inte förvånad om farthindret blir en vanlig syn på våra svenska vägar.

Obehaglig överraskning
Actibump ska vara miljövänligare än ett vanligt fartgupp då man slipper bromsa in innan samt gasa på efteråt. Hastigheten registreras med hjälp av radar och vid överträdelser väntar en obehaglig överraskning då en del av vägbanan fälls ned och en stålklädd kant friläggs. Man kan dessutom ställa in olika hastighetsgränser under olika tider eller dagar i veckan, däremot ska tekniken enbart användas på sträckor upp till 50 km/h. Actibump lämnar dock många frågetecken efter sig. Vad händer om föraren blir så överraskad att han eller hon tappar kontrollen över bilen eller om en motorcyklist kommer i alldeles för hög fart? Man bör tänka på att Actibump främst kommer att vara placerad på sträckor där det är extra viktigt med låg hastighet, som utanför skolor och dagis. Så om fordonet hamnar utanför vägbanan kan det ge förödande konsekvenser. Än så länge verkar projektet inte ha stött på några "hinder" och nu återstår det bara att se om fler kommuner "faller" för farthindret.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!