Fy bubblan vad retro

Allt började med ett stort officiellt avslöjande i Oprah Winfreys populära tv-show. Där chockade programledaren studiopubliken ordentligt när hon meddelade att de skulle få varsitt exemplar av nya Volkswagen Beetle i present. Den retrodesignade "folkabubblan" är tillbaka i ny tappning och har blivit både längre, bredare, rymligare men framför allt fått ett betydligt tuffare och sportigare utseende.

Foto:

Bilnyheter2011-06-17 04:05


Volkswagens bilmodell från 1938 Typ 1 har i folkmun oftast kallats för "bubblan" eller "baggen" och tillverkades i omkring 22 miljoner exemplar. Uppföljaren döptes till Beetle och kom 1998, vilket ledde till att ytterligare en miljon bilar rullade ut på vägarna. Nu är det dags för tredje generationen och frågan är om den nya "folkabubblan" är lika retro som sina föregångare?

Generösare utrymmen
Volkswagen Beetle har fått ett sportigare och modernare utseende men bara precis sådär svenskt "lagom" det kan bli för att inte skrapa på det historiska arvet. Tysken har vuxit rejält med 8,4 cm på bredden och 15,2 på längden, men även bagageutrymmet har blivit större med sina 310 liter (tidigare 209). Det större formatet har bidragit till en brantare vindruta, längre huv samt ett mer utdraget tak. Interiören är stilren och på instrumentpanelen finns numera tre runda mätartavlor med tidtagarur, turbotrycksmätare samt oljetemperaturmätare. Tysken bjussar utan tvekan på en hel del nyheter eller vad sägs om ett stort panoramatak, nyckellöst låssystem, xenonstrålkastare, ljusdioder och navigationssystem? Under huven kommer fyra motorer att erbjudas: bensinare på 105, 160 samt 200 hästar samt en diesel på 105. Den svenska premiären kommer att ske i oktober - så nu återstår det bara att se om det blir en "bubblande" försäljning!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!